Vesti
Društvo i ekonomija
Ako Poreska stisne, stiže pola milijarde evra
19.07.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Ako Poreska stisne, stiže pola milijarde evra
Poreska uprava Srbije očekuje da se primenom kontrole naplate poreza i doprinosa pomoću banaka poveća naplata za 45 do 60 milijardi dinara.
Tih 60 milijardi, što iznosi otprilike 520 miliona evra, u značajnoj meri bi rasteretio republički budžet i smanjilo budžetski deficit, rekao je danas na konferenciji za novinare direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević.
Radosavljević je istakao da su projekcije naplate doprinosa u ovoj godini 450 milijardi dinara, a ako se ostvare procene Poreske uprave da se naplata (zbog novog sistema prijavljivanja preko banaka) poveća za deset do petnaest procenata, to bi smanjilo izdvajanja iz budžeta, koja trenutno iznose oko 290 milijardi dinara, odnosno trećinu ukupnih rashoda države.
"Da bi država u potpunosti administrirala penzije, pomogla Zdravstvenom fondu i Nacionalnoj službi za zapošljavanje za to izdvaja oko 290 milijardi dinara", precizirao je Radosavljević.
Direktor Poreske uprave Srbije naveo je da je primena novog sistema kontrole naplate poreza i doprinosa, preko banaka, već dala određene rezultate i naglasio da će primena ove mere doprineti fiskalnoj stabilnosti budžeta i javnih finansija.
Komentarišući zahteve preduzetnika da se obustavi prinudna naplata dok se ne regulišu rokovi plaćanja, Radosavljević je naveo da Poreska uprava mora da poštuje zakon, da je izvršni organ i da uspostavljanje bolje poslovne klime nije u njenoj nadležnosti.
"Osnovna uloga Poreske uprave Srbije je naplata javnih prihoda i tu pardona nema. Poreska uprava ne može da sprovodi socijalnu politiku", kategoričan je bio Radosavljević koji je dodao da će od 1. januara 2013. godine kontrola uplate poreza i doprinosa biti još oštrija.
Pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Dejan Vidojević istakao je da je za prve dve nedelje primene novog sistema kontrole naplate poreza i doprinosa 21.000 poslodavaca uplatila samo zarade, bez doprinosa i to u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi dinara.
Prema njegovim rečima, detaljnije informacije dobiće se na kraju ovog meseca, kada se uplata doprinosa i poreza na zarade uporedi sa istim mesecom prošle godine.
"Ali, već sada možemo da kažemo da je verovatno da ćemo se do kraja ovog meseca približiti broju od 60.000 poslodavaca, od ukupno 350.000 koji ne plaćaju doprinose za svoje zaposlene", kazao je Vidojević.
On je naveo da će upravo ovu grupaciju preduzetnika kontrolisati Poreska uprava i to do desetog avgusta, a do kraja tog meseca će se krenuti i u postupak prinudne naplate.
Vidojević je precizirao i da je 40.000 poslodavaca uplatilo zarade i doprinose u ukupnom iznosu od 45 milijardi dinara, dok je samo doprinose u iznosu od 6,1 milijardi dinara uplatilo 74.000 preduzetnika.
"Kontrolisaćemo i ovu grupu od 74.000 preduzetnika i pokušaćemo da otkrijemo zbog čega nisu isplatili plate, ali ćemo ih sačekati do kraja meseca, jer je moguće da će oni do tada isplatiti primanja zaposlenima", naveo je Vidojević.
Pomoćnik dirketora PU je istakao da je naplata doprinosa u prvih šest meseci ove godine na nivou prošlogodišnje naplate i u okviru godišnjeg plana.
"Ono što mislimo da će se dogoditi do kraja godine je da bi mogli da očekujemo povećanje naplate od najmanje 15 procenata", naglasio je on.
Na konferenciji za novinare je rečeno da je prošle godine podneto oko 9.000 prijava protiv poslodavaca koji nisu izmirivali svoje obaveze i da se te prijave sudski procesuiraju.