Vesti
Društvo i ekonomija
Petorica štrajkača glađu prevezena u Urgentni centar
20.07.2012. 20:00
Izvor: Blic
Petorica štrajkača glađu prevezena u Urgentni centar
Jedanaestog dana štrajka glađu radnika sa invaliditetom u kragujevačkom preduzeću “Šumadija DES” njih petorica su hitno prevezena u Urgentni centar, pošto su ih prethodno pregledali lekari medicine rada, izjavila je danas Tanjugu socijalni radnik Milka Milovanović.
“Oni imaju srčane tegobe, gušenje i visok krvni pritisak, malaksali su, jako nervozni”, rekla je Milanović i navela da su lekari i ostaloj dvojici štrajkača glađu predložili da obavezno idu u bolnicu, ali su oni to odbili.
Naglašavajući da su odlazak u bolnicu odbili Slaviša Stanojević i Vladan Miljković, Milovanović je rekla da su petorica radnika sa invaliditetom koji su se juče priključili štrajku glađu, sinoć ipak odustali, zbog zdravstvenih problema, tako da i dalje sedmorica radnika sa invaliditetom odbija da uzima hranu.
“Niko se ne javlja, niko ne nudi rešenje, a ja ne mogu da ih odvratim od gladovanja, jer oni uporno ponavljaju da će štrajkovato glađu i po cenu života sve dok ne dobiju plate za osam meseci koliko im se duguje”, rekla je Milovanović.
Svi zaposleni u preduzeću “Šumadija DES”, čijih sedmorica radnika sa invaliditetom 11. dan štrajkuje glađu zbog neisplaćenih zarada za osam meseci, sutra će na šalterima pošte moći da podignu jednokratnu pomoć grada od po 5.000 dinara.
Gradska uprava Kragujevca je ta sredstva u ukupnom iznosu od 420.000 dinara danas uplatila na račun Centra za socijalni rad, rekao je direktor tog centra Momir Borić.
“Pomoć od po 5.000 dinara dobiće 84 radnika koji sutra od devet sati novac mogu da podignu u najbližoj pošti i dovoljno je da sa sobom ponesu samo ličnu kartu”, rekao je Borić.
U preduzeću “Šumadija DES” ne nameravaju da odustanu od štrajka dok ne dobiju zarade koje im se duguju za osam meseci. Radnici sa invaliditetom koji odbijaju da uzimaju hranu, svakodnevno budu prevezeni u Urgentni centar, odakle se posle primljene terapije i infuzije vraćaju u preduzeće i to na sopstvenu odgovornost, jer su preporuke lekara da ostanu na bolničkom lečenju, tvrdi socijalni radnik u preduzeću “Šumadija DES” Milka Milovanović.
Preduzeće “Šumadija DES” je zbog nagomilanih problema, pre mesec dana dobilo novog direktora Veroljuba Bradića, koji je više puta ponovio da nema novca za isplatu plata, ali da ulaže napore da obezbedi poslove. Ovo preduzeće, koje proizvodni metalnu galanteriju, za poslednjih godinu dana sklopilo je svega dva posla u Kragujevcu.
Zbog neisplaćivanja zarada, zaposleni u ovoj godini štrajkovali su u martu i junu, a od ukupno 84 zaposlenih, dve trećine su osobe sa invaliditetom.
Radnike koji štrajkuju glađu posetio je jedino zamenik republičkog ombudsmana Goran Bašić, koji je prilikom druge posete rekao da je pokrenuo postupak pred nadležnim organima za utvrđivanje eventualne odgovornosti zbog neisplaćivanja plata.
“Ukoliko se utvrdi nečija odgovornost, bićete obeštećeni”, obećao je Bašić koji bezuspešno ubeđivao radnike da odustanu od štrajka glađu i da ne ugrožavaju sopstveno zdravlje.