Vesti
Društvo i ekonomija
Telenti kupuju kartu u jednom pravcu
22.07.2012. 14:00
Izvor: novosti
Telenti kupuju kartu u jednom pravcu
Mladim talentima se pomaže stipendijama, opremom, nagradama, ali to izgleda nije dovoljno. U svakoga ko sa diplomom ode u svet država je već uložila 10.000 evra
MILIONE dinara država, ali i kompanije, godišnje ulažu u mlade talente. Svaki potrošen dinar „oplodi se“, ali uglavnom ne u Srbiji! Sa srpskim diplomama odlaze u svet i tamo završavaju doktorate i dobijaju posao u prestižnim firmama.

Samo od odliva mozgova Srbija je u poslednje dve decenije, procenjuje se, izgubila oko 12 milijardi evra. U svakoga ko sa diplomom srpskog fakulteta ode u svet država je već uložila najmanje 10.000 evra.

Među talentima ima onih koji, iako primaju i nekoliko stipendija istovremeno, tvrde da im država ništa nije pomogla i da će zauvek da odu.

Zlatni matematičar Teodor fon Burg, na primer, od Fonda za mlade talente, od avgusta 2008. godine do kraja 2011. godine, dobio je milion dinara za medalje osvojene na takmičenjima. Očekuju ga i sredstva za medalje osvojene u 2012. godini. Na listi je i stipendista „Telekoma“, od koga dobija po 300.000 dinara godišnje. On je, nažalost, među onima koji su već najavili odlazak iz zemlje.

Država je, tako, na klackalici da li da ulaže u najperspektivnije ili da pomogne onima koji su „samo“ dobri, možda i osrednji. Prvi su već odlučili da kupe kartu u jednom pravcu, jer su im vrata svetskih univerziteta širom otvorena, a drugi u većini ostaju ovde. Novca ni za jedne ni za druge nema previše. Ali se ne može reći da talenti ne dobijaju ništa od države.

Samo iz Fonda za mlade talente od 2008. godine do danas novac je dobilo 8.500 studenata i đaka. Prema rečima Miloša Radosavljevića, iz Fonda, đaci za osvojene medalje na državnim i međunarodnim takmičenjima jednokratno dobijaju od 20.000 do 200.000 dinara.

- Svake godine dodelimo po hiljadu stipendija najboljim studentima završnih godina osnovnih ili master studija koji se školuju u Srbiji. Oni dobijaju po 25.000 dinara deset meseci godišnje - kaže Radosavljević. - A najveće iznose dobijaju mladi koji se školuju u inostranstvu i koji su ugovorom vezani da se po završetku školovanja vrate u zemlju i pet godina ovde rade. Oni mogu da dobiju maksimalno 1.250.000 dinara godišnje.

Stipendije najboljima dodeljuje i Ministarstvo prosvete i nauke. Doktorandi, recimo, mesečno dobijaju po 32.000 dinara. Godišnje ovaj ček prima oko 400 akademaca.

Samo prošle godine Ministarstvo je dalo gotovo 15 miliona dinara u bruto iznosu za stipendiranje đaka, a na devetoro učenika Matematičke gimnazije potrošeno je više od dva miliona dinara.

- Više od 40.000 učenika i studenata koristi stipendije i kredite iz budžeta Ministarstva prosvete i nauke. Ove školske godine obezbedili smo 27.610 studentskih kredita i stipendija, čiji je mesečni iznos 6.100 dinara - kažu u Ministarstvu. - I najbolji učenici dobijaju stipendije i kredite, a ove godine ih je 12.470. Mesečni iznos je 3.900 dinara.

Dodatno, kažu, finansiraju i 500 posebno nadarenih učenika i studenata, koji primaju zavisno od uzrasta - 7.500 do 15.000 mesečno. Ovo je samo deo onoga što dobijaju mladi talenti, a dodatno se troše milioni da bi oni uopšte bili toliko uspešni - finansiraju pripreme, organizuju razna takmičenja, putovanja...

Osim državnih institucija, talente podržavaju i mnogobrojne kompanije. U „Elektroprivredi Srbije“ kažu da je praksa da, umesto pojedinačnih stipendija, pomažu institucije i tako omoguće bolje uslove za rad đacima i studentima. Pojedinačno, školama i fakultetima su prošle godine davali iznose od 100.000 do 300.000 dinara. Na listi onih koji su dobili sredstva su, između ostalih, Matematička gimnazija, Prva beogradska gimnazija, Gimnazija „Sveti Sava“, Elektrotehnička škola „Stari grad“... Ove godine donirali su Mašinski, Ekonomski i Medicinski fakultet, ETŠ „Nikola Tesla“... Ukupno 300.000 dinara dobio je i studentski „Strouberi tim“, koji je napravio prvi solarni punjač mobilnih telefona.