Vesti
Društvo i ekonomija
Vojvodina: Šteta od suše milijardu evra
25.07.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Vojvodina: Šteta od suše milijardu evra
Šteta od suše u Vojvodini, kako se procenjuje, biće više stotina miliona, a možda i milijardu evra, izjavio je predsednik vojvođanske vlade.
Predsednik Izvršenog veća Vojvodine Bojan Pajtić, je zajedno sa potpredsednikom i pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goranom Ješićem najavio mere pokrajine u saniranju posledica te elementarne nepogode.
Napominjući da će precizne razmere štete moći da budu utvrđene tek kada odgovarajuće komisije obave procene na terenu i stigne izveštaj iz lokalnih samouprava, Pajtić je na konferenciji za novinare istakao da je sušom narocito pogođen kukuruz.
Kukuruz je u Vojvodini zasejan na oko 760.000 hektara, a procenjuje se da će imati podbačaj prinosa za čak 60 odsto.
Pajtić je najavio da će pokrajinska vlada preduzeti sve što je u njenoj nadležnosti, pa i više od toga kako bi se u ovoj teškoj situaciji konkretnim merama pomoglo poljoprivrednim proizvođačima da nadoknade štetu, ali i da se što bolje pripreme za predstojeću jesenju setvu.
Ješić je precizirao da će na godinu dana biti odložena plaćanja kreditnih i drugih obaveza prema pokrajinskim fondovima, kao i da će na isti period biti prolongirane finansijske obaveze poljoprivrednicima za navodnjavanje i odvodnjavanje.
Biće takođe dogovoreno sa novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, kao i sa pančevačkom Azotarom da se na odgovarajući način pomogne kako bi poljoprivrednici pod najpovoljnjim uslovima nabavili seme i mineralno đubrivo za setvu, rekao je Ješić.
On je napomenuo da će biti doneta odgovarajuća mera radi podsticanja osiguranja poljoprivredne proizvodnje od suše i dodao da će nastojati da "nateraju" veće osiguravajuće kuće da budu korektne prema poljoprivrednicima, ako žele da koriste odgovarajuće subvencije pokrajine u tom vidu osiguranja.
Ješić je podsetio da je u Srbiji manje od četiri odsto gazdinstava koja su osigurana od posledica suše i naglasio da bi ta mera ubuduće trebalo mnogo više da bude primenjivana.
Predsednik i potpresednik pokrajinske vlade su podsetili da je prošle nedelje upućen predlog budućoj Vladi Srbije da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše i u tom smislu donesu odgovarajuće mere pomoći našim poljoprivrednciima.
Oni su naglasili da bi Vlada Vojvodine i Vlada Srbije trebalo da sarađuju i zajednički rade, "bez ikakavog strančarenja", kako bi mere za saniranje štete od suše bile sprovedene što efikasnije.