Vesti
Društvo i ekonomija
Sa kupovinom spornih 145 hektara povezani i Đunić, Vlahović i Lazarević?
27.07.2012. 12:00
Izvor: Blic
Sa kupovinom spornih 145 hektara povezani i Đunić, Vlahović i Lazarević?
U spornu kupovinu 145 hektara zemljišta u blizini beogradskog aerodroma, zbog koje je u Austriji pod istragom čelnik Rajfajzen banke internacional Herbert Stepić, umešani su i srpski biznismeni Danko Đunić, Aleksandar Vlahović i Dragan Lazarević, navode izvori iz Austrije.
U bečkoj štampi navedeno je da su oni, zajedno sa Stepićem i Martinom Švedlerom, kao vlasnici firme „Entusa Ltd.“ sa Kipra, kupili državno zemljište po skoro tri puta nižoj ceni od procenjene vrednosti.
Firma „Entusa Ltd.“ je, naime, 2006. godine za 23 miliona evra kupila državno zemljište čija je vrednost procenjena na 65 miliona evra. U austrijskoj ustanovi za nadzor finansijskog tržišta (FMA) nisu želeli da nam iznose detalje celog slučaja, uz obrazloženje da je istraga u toku. Ponovili su, međutim, da je u magazinu „Falter“ navedeno da je vlasnik 50 odsto kompanije „Entusa Ltd.“ firma „Eki propertis“, čiji su vlasnici u vreme transakcije bili Đunić, Vlahović i Lazarević.
Drugih 50 odsto, prema izveštaju FMA na koji se poziva bečki magazin „Falter“, drže Stepić i Švedler, preko firme „Rogera Ltd.“ i fondacije „Restern“ iz Lihtenštajna.
Mr Danko Đunić
Do vlasnika „Eki propertisa“ juče, nažalost, nismo uspeli da dođemo. Đunić je, kako nam je rečeno u Ekonomskom institutu, čiji je predsednik, na putu.
Lazarević, koji je i direktor „Eki investmenta“, firme u kojoj ima 20 odsto vlasništva, dok po 40 odsto imaju Đunić i firma „Jildmor propertis“, nekadašnji „Eki propertis“, bio je na sastanku. Vlahović se nije javljao na mobilni telefon.
Nije, međutim, jasno ko je bio prodavac ovog zemljišta za koje se u bečkom magazinu „Falter“ navodi samo da je državno, niti kako je moguće da bude prodato po tri puta nižoj ceni od procenjene vrednosti.
Više podataka nisu mogli da nam daju ni u Agenciji za privatizaciju koja je, kako su nam rekli, zadužena samo za prodaju zemljišta ukoliko je ono bilo u sklopu neke državne firme koja se privatizuje, a da je za sve ostalo zadužena Republička direkcija za imovinu. Na pitanja poslata Direkciji juče nismo dobili odgovore.
U Odseku katastra nepokretnosti za opštinu Surčin, na čijoj se teritoriji nalazi ovo zemljište, kažu, međutim, da firma „Entusa Ltd.“ nije upisana kao vlasnik nepokretnosti ni na jednoj parceli, a da se jedino firma „Eki motors“ vodi kao vlasnik tri parcele ukupne površine oko tri hektara.
U Agenciji za borbu protiv korupcije rečeno nam je da oni ne mogu da se bave ovim slučajem ukoliko ne postoji pisana predstavka ili prijava.

Osuđen za kredit
Bečki nedeljnik „Profil“ je prošle godine pisao da je Herbert Stepić zajedno sa nekoliko drugih bankara špekulisao sa veoma povoljno kupljenim nekretninama u Srbiji, i to novcem Hipo banke, koja je finansirala ovaj posao kreditom od 23 miliona evra. Magazin „Falter“ se poziva na dosije FMA, u kojem je i dokument Hipo banke iz 2006. godine, kao i poverljivi izveštaj o kreditu od 24. marta prošle godine. Posao je finansiran kreditom Hipo banke, koji je odobrio raniji šef te banke Volfgang Kulterer, koji je za malverzacije osuđen u prvoj instanci pred austrijskim sudom. Pet godina posle obavljanja ovog posla, firma „Entusa“ nije više mogla ni kamate da vraća, a nije mogla ni da proda zemljište. Prema „Falteru“, FMA od Stepića želi odgovor pre svega na pitanje kako je austrijsko-srpska grupa investitora mogla da kupi državno zemljište za 23 miliona evra, iako su procene vrednosti 65 miliona evra. Pitanje je i da li je Hipo banka u korist poznatih mušterija dala pogrešnu procenu ili je investitor od srpske države dobio olakšice.