Vesti
Društvo i ekonomija
Pomilovanje za spas Lasla Šaša
29.07.2012. 14:00
Izvor: novosti
Pomilovanje za spas Lasla Šaša
Ima nade da se subotički novinar, koji je u zatvoru zbog teksta o vođi pokreta "64 županije" uskoro nađe na slobodi
IMA nade da se subotički novinar Laslo Šaš (69), trenutni "stanovnik" Okružnog zatvora u Subotici, zbog teksta o vođi pokreta "64 županije", uskoro nađe na slobodi. Naime, Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje, u ponedeljak će uputiti molbu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da pomiluje Šaša, i da novinar iz zatvora izađe kao slobodan čovek.

Laslo Šaš je osuđen presudom osnovnog suda u Subotici, koju je potvrdio novosadski Apelacioni sud, zbog teksta objavljenog 24. aprila 2007. godine u rubrici "Pisma čitalaca" u "Mađar sou", o Laslu Torockaiju, vođi pokreta "64 županije".

- On ne sme ostati u zatvoru - kategoričan je Grujić. - Nije smelo da se desi da novinar bude procesuiran i osuđen zbog svog posla. Zato ću u ime sekreterijata na čijem sam čelu u ponedeljak poslati molbu predsedniku države za njegovo pomilovanje. Druga solucija je da se plati ostatak kazne od 150.000 dinara, ali time bi Laslova krivica i dalje ostala, a mi hoćemo da on bude slobodan čovek.

Nada da će se njen Lacika naći na slobodi, od prvog dana nije napuštala ni njegovu suprugu Katalin, verovala je da će se dogoditi neko čudo, a sada joj je, priznaje, malo lakše nego prvih dana. Duboko ju je ganula pažnja i briga Laslovih kolega iz mnogih redakcija i želja da pomognu.

Šta se dešava van "kapija" ekonomije subotičkog zatvora na Paliću, gde je dosad odrobijao devet od ukupno 150 dana, na koliko mu je preinačeno novčana kazna od, za njega bez ikakvih primanja ogromnih, 150.000 dinara, Šašu još nije poznato.

- Kratko smo razgovarali preko telefona, i ganulo ga je kada sam rekla da se javlja mnogo njegovih kolega iz Beograda, Novog Sada i Subotice i žele da pomognu - kaže Katalin.

TEKST O TOROCKAIJU

U PRESUDI piše da je Šaš kriv što je napisao da je "Laslo Torockai dvoličan, da je posredstvom SVM postao nepoželjan pred srpskim vlastima, da se čudi što su ga uopšte pustili iz Mađarske, da je prilikom opsade televizije u Mađarskoj bio huškač, da ga čudi da nije čuo o ponovnom hapšenju Torockaija prilikom opsade televizije, nego o zahtevu radi isplate 10 miliona forinti naknade štete".

Sud je ocenio da je Šaš bio svestan da su ove rečenice uvredljive, ali da ih je i pored toga objavio. U obrazloženju presude je navedeno da se ne može uzeti u obzir Šašova odbrana da je tekstom želeo da zaštiti ovdašnju omladinu od velikog mađarskog nacionalizma.