Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić: Utvdićemo platne razrede za zaposlene u ministarstvima
31.07.2012. 12:00
Izvor: Blic
Dinkić: Utvdićemo platne razrede za zaposlene u ministarstvima
Pred nama su tri zadatka. Prvi je ukidanje parafiskalnih nameta, čime ćemo rasteretiti privredu, zatim zatvaranje nepotrebnih agencija i utvrđivanje platnih razreda zaposlenih u ministarstvima, najavljuje za „Blic” Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede.
Danas će biti formirana interna radna grupa koja će razmotriti sve parafiskalne namete i takse koje preduzeća plaćaju. Za dve nedelje ministarstvo će imati rezultate koje će predočiti i Vladi, kao i konkretne predloge.
- Razmotrićemo i rad svih agencija, naročito onih koje su bile van kontrole Ministarstva finansija, a koje su privredi naplaćivale razne takse i namete. Na primer, to je slučaj sa Agencijom za zaštitu životne sredine, zatim Fondom za zaštitu životne sredine, Agencijom za hemikalije, koji će biti preseljeni u Direkciju za zaštitu životne sredine. Naknada za zagađivanje životne sredine biće preimenovana u opšti porez koji će činiti prihod budžeta republike, a što sada nije slučaj - ukazuje Mlađan Dinkić.
Druga radna grupa biće nadležna za poresku reformu i modernizaciju Poreske uprave. Njen glavni zadatak biće „da sredi haos u visini plata za isti posao u državnim organima”. Dešavalo se da određeni direktori agencija zarađuju i nekoliko stotina hiljada dinara mesečno, a da razlike u zaradama budu i među vozačima u agencijama i ministarstvima i do tri puta.
- U septembru ćemo doneti zakon po kome ćemo videti koja je maksimalna plata u javnom sektoru. Nema smisla da direktor neke agencije ima višestruko veću zaradu od direktora Carine ili Poreske uprave. Red mora da se napravi. Tako ćemo napraviti uštede u budžetu - ističe Dinkić.
Ideja je da radna grupa završi analize do kraja avgusta, kako bi u septembru dala konkretne predloge, da bi ih skupština mogla usvojiti. Za to će biti potrebne izmene i dopune određenih zakona, kao što je o budžetu i budžetskom sistemu i poreskom postupku i administraciji, kao i usvajanje rebalansa budžeta. Primena se očekuje od 1. oktobra.
Biće formirana još jedna radna grupa, koja bi trebalo tokom avgusta da izradi program antikriznih mera.

Provera rada zaposlenih
Samo će ministri i državni sekretari, kao i članovi nadzornih odbora javnih preduzeća, moći da budu članovi političkih partija, izričit je ministar. Dinkić najavljuje proveru rada svih politički postavljenih kadrova u ministarstvu finansija u poslednje četiri godine.
- Videćemo koga je dovela politika, gde su radili ranije. Drugi kriterijum je stručnost. Ako postoje zaposleni koji su funkcioneri neke stranke i imaju dobre rezultate, oni će biti zadržani. Provera će se odnositi i na one koji nisu došli po političkoj liniji. Ukoliko se utvrdi da su nesposobni, moraće da budu promenjeni - ističe Dinkić i dodaje da će funkcija direktora Poreske uprave i Carine biti profesionalna, a ne politička. Prvi konkursi biće raspisani u avgustu.