Vesti
Društvo i ekonomija
Bugarin: Hitno doneti strategiju u poljoprivredi Srbije
13.08.2012. 12:00
Izvor: Blic
Bugarin: Hitno doneti strategiju u poljoprivredi Srbije
Osim usvajanja strategije u poljoprivredi, bez koje je Srbija već dve godine, potrebno je što pre promeniti i zakon o poljoprivrednom zemljištu kako bi se i strancima omogućilo da postanu vlasnici zemlje kaže sekretar Udruženja poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede pri Privrednoj komori Vojvodine Đorđe Bugarin.
Prema njegovoj oceni, zemljišna politika se do sada praktično svodila na izdavanje državnog zemljišta u zakup i nekontrolisano menjanje vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem u Srbiji.
- Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU Srbija obavezala na to da će, nakon četiri godine od početka njegove primene, omogućiti da i stranci postanu vlasnici poljoprivrednog zemljišta, pod istim uslovima kao i građani Srbije. Zato treba promeniti Zakon o poljoprivrednom zemljištu - kaže Bigarin.
U toj oblasti, smatra on, trebalo bi napraviti rešenje koje će destimulisati strance da kupuju zemljište u Srbiji, a favorizovati one koji se bave poljoprivredom.
- Građani su i poreski obveznici Srbije - podsetio je Bugarin i naglasio da bi njima trebalo da bude omogućeno kreditiranje po povoljnim uslovima kako bi došli do poljoprivrednog zemljišta, a promenu vlasničke strukture u toj oblasti bi trebalo stalno kontrolisati.
Prema njegovim rečima Srbija mora da ima strategiju u poljoprivredi koju bi trebalo da donese Skupština Srbije, a ne republička vlada kao što je to bilo do sada, pa bi onda taj dokument obavezivao i ovu i buduće vlade .