Vesti
Društvo i ekonomija
Zaustavljen rast problematičnih kredita
16.08.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Zaustavljen rast problematičnih kredita
Nivo problematičnih kredita u Srbiji na kraju juna iznosio je 19,5 odsto, što je za 0,6 procentnih poena manje nego na kraju marta, objavila je Narodna banka Srbije.
Prema podacima cenralne banke iz Izveštaja o inflaciji, u drugom tromesečju ove godine smanjen je nivo problematičnih kredita privrede za 1,2 procentna poena, tako da je na kraju juna iznosio 21,4 odsto.
Kašnjenje građana u otplati kredita, kako je navedeno, povećano je za 0,2 procentna poena i u junu je iznosilo 8,4 odsto.
Prema podacima Kreditnog biroa, na kraju juna ukupan iznos kredita u Srbiji bio je 1.991 milijardu dinara, od čega je 1.297 milijardi bilo odobreno privredi, 91 milijarda preduzetnicima i 602 milijarde dinara su bili krediti građana.
Centralna banka je u Izveštaju o inflaciji ocenila da je i pored visokog učešća problematičnih kredita, stabilnost bankarskog sektora na zadovoljavajućem nivou.
Koeficijent adekvatnosti kapitala, odnosno svog novca koje imaju banke i njihovih obaveza, na kraju juna iznosio je 17,2 odsto. Pokriće obračunatom rezervom za procenjene gubitke iznosilo je 124,4 odsto, navodi se u Izveštaju o inflaciji.