Vesti
Društvo i ekonomija
Revizijom do jeftinijih lekova
17.08.2012. 20:00
Izvor: RTS
Revizijom do jeftinijih lekova
Predstoji revizija lekova u Srbiji, što će stvoriti uslove da pojedini lekovi pojeftine, a da snabdevenost bude poboljšana, rekao Periša Simonović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.
Posle višemečne nestašice, u apotekama bi uskoro ponovo mogli da se nađu deficitarni lekovi, među kojima su dečji sirup za skidanje temperature "brufen", antibiotici, antibiotske masti i lekovi za smirenje.
Vlada Srbije donela je juče odluku o najvišim cenama lekova koji se izdaju na recept, što je prva u nizu mera da se omogući pojeftinjenje lekova u Srbiji, ali i normalizacija tržišta. Odlukom Vlade, koja se čekala godinu dana, prvi put je utvrđena cena za 531 lek, od kojih je trećina originalnih lekova.
Mere bi trebalo da omoguće jačanje konkurencije na tržištu lekova i pojeftinjenja, kao i rešavanje problema deficitarnosti, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a državni sekretar u Ministarstvu zdravstva Periša Simonović.
"Vlada će iduće sedmice da dobije predlog Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i uz to će biti stvoreni uslovi za reviziju, pa će u narednih mesec i po dana biti izvršena revizija svih 4.500 lekova koji su dozvoljeni u Srbiji, sa 531 novim lekom.
"Uz to, biće urađeno poređenje cena lekova u referentnim zemljama, a za nas su to Slovenija, Hrvatska i Italija, čime će biti obezbeđeni uslovi da određeni broj lekova pojeftini. Namera je da se omogući veća konkurencija, bolja snabdevenost i reši pitanje deficitarnosti", rekao je Simonović.
Državni sekretar navodi da ne treba praviti zalihe lekova, jer sve mere koje se preduzimaju treba da lekove učini jeftinijim, a da snabdebvanje apoteka lekovima bude stabilnije.
Govoreći o problemu trudnica i porodilja kojima poslodavci ne uplaćuju zdravstveno osiguranje, Simonović je rekao da one imaju prioritet i da nije važno da li imaju ili nemaju overene zdravstvene knjižice.
"Trudnicama i porodiljama će biti omogućena, drugim administrativnim merama, redovna kontrola njihovog stanja, što ne znači da će njihovi poslodavci biti oslobođeni obaveze redovnog uplaćivanja doprinosa za zdravstveno osiguranje", rekao je Simonović.
Državni sekretar je podsetio da je neuplaćivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje krivično delo i da mora, shodno tome, biti i sankcionisano.
Periša Simonović kaže i da se već početkom jeseni očekuje da će biti produžen ugovor o lečenju civila u vojnim zdravstvenim ustanovama u Nišu i Novom Sadu.