Vesti
Društvo i ekonomija
Rusija povećava isporuke gasa Srbiji na pet milijardi kubika
18.08.2012. 14:00
Izvor: Blic
Rusija povećava isporuke gasa Srbiji na pet milijardi kubika
Vlada Rusije trebalo bi danas da odobri novi gasni sporazum sa Srbijom, na osnovu koga bi se godišnje isporuke ruskog gasa u našu zemlju, u periodu 2012 - 2021. godine,uvećale na pet milijardi kubika, sa sadašnje dve milijarde.
U dokumentu koji je pripremljen za sednicu Vlade Rusije se navodi da će sporazum o znatnom uvećanju isporuka prirodnog gasa u Srbiju važiti nakon što naša zemlja izmiri raniji dug za ruski gas u vrednosti 30 miliona dolara.
Reč je dugu koji je nastao na osnovu isporuke ruskog gasa u Srbiju od novembra 2000. do januara 2001, a na osnovu dvostranog aranžmana zaključenog 1995. godine.
Agencija Ria Novosti podseća, u izveštaju iz Moskve, da je Srbija jedan od učesnika u realizaciji projekta međunarodnog gasovoda "Južni tok". Taj projekat se realizuje, kako navode ruski eksperti, zbog diversifikacije maršruta u postavkama prirodnog gasa do potrošača na jugu i centralnom delu Evrope.
U trećem kvartalu minule godine bila je okonačana razrada tehničko-ekonomske opravdanosti realizacije projekta "Južnog toka, a gradnja tog gasovoda trebalo bi, kako je ranije najavljeno iz Moskve, da otpočne u decembru ove godine.
Orejentaciona cena izgradnje "Južnog toka" je oko 15,5 milijardi evra, od kojih će približno dve trećine biti upotrebljeno za deo gasovoda koji će ići po dnu Crnog mora, od ruske do bugarske obale, a ostalo za kopnenu deonicu.
Ukupan projektovani kapacitet "Južnog toka" je oko 63 milijarde kubika gasa koji će se dopremati kroz četiri cevovoda.