Vesti
Društvo i ekonomija
Obuka za vozače po starim propisima još tri meseca
22.08.2012. 20:00
Izvor: Blic
Obuka za vozače po starim propisima još tri meseca
Kandidati u autoškolama koji su počeli obuku po starim propisima moraju da je završe najkasnije u roku od tri meseca jer 25. oktobra počinje primena novog Pravilnika, saopštila je danas Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova.
"Ukoliko obuka ne bude završena do 25. januara 2013. godine, kandidat će morati celokupan proces osposobljavanja obaviti u skladu sa novim propisima iz početka, što praktično znači da će kandidat snositi troškove nove obuke i morati da izdvoji novo vreme za njeno sprovođenje", upozorava se u saopštenju.
Realno je, kako se navodi, da će se pojaviti veliki broj kandidata upisanih po starim propisima koji neće položiti teorijski ispit i koji će zbog toga imati dodatne veće troškove za obuku.
Uprava saobraćajne policije MUP navela je da pojedine autoškole upisuju kandidate za vozače čiju obuku po starim prospisima ne mogu da završe u propisanom roku, odnosno u roku od tri meseca, a da ta Uprava nema pravno-formalne mogućnosti da to spreči.
U saopštenju se navodi da će polaganje teorijskog ispita sa novim testovima početi istog dana kada počinje primena novih pravilnika o osposobljavanju, a da će prisustvo časovima teorijske obuke biti obavezno.

Rašeta: Neophodno utvrditi minimalnu cenu obuke vozača
Zajednica auto škola Srbije podržava način promene obuke budućih vozača, koji će važiti od 25. oktobra, ali je neophodno i da bude utvrđena minimalna cena za to, izjavio je danas sekretar te zajednice Petar Rašeta.
On je rekao Tanjugu da ta zajednica ima konstantan stav - da je do promene načina obuke moralo da dođe "jer smo imali obuku ne vozača, već žonglera".
Rašeta navodi i da je neophodno, da bi nov način obuke dao rezultate uraditi dve stvari - da nadležni utvrde minimalnu cenu obuke kao i da se u teorijskom delu obezbedi učenje kompletnog gradiva, a ne samo ispitnih pitanja.
Prema njegovim rečima, neophodno je utvrditi minimalnu cenu za obuku kako bi se time sprečila nelojalna konkurencija na uštrb kvaliteta.
Rašeta je objasnio i da je postala praksa da kandidati uče samo ispitna pitanja, koja su javna u teorijskom delu i da je poznato da se ta vrsta gradiva "od knjige od 300 strana svela na skriptu od 30 strana".
On smatra i da rok od tri meseca za završetak obuke po starim propisima nije trebalo ni davati jer je odavno poznato da se 25. oktobra to menja i jer će oni koji su počeli da se obučavaju po starim propisima morati da polažu po novim pravilima.