Vesti
Društvo i ekonomija
"Sitibanka" ulaže u telekomunikacije
24.08.2012. 20:00
Izvor: Mondo
"Sitibanka" ulaže u telekomunikacije
Premijer Srbije Ivica Dačić istakao je u razgovoru sa predstavnicima "Sitibanke" da je jedan od najvažnijih ciljeva Vlade Srbije oživljavanje privrede i ukazao na prednosti Srbije kao investicionog područja.
Kako je saopšteno iz vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, tokom razgovora sa predstavnicima te banke razmatrane su mogućnosti saradnje u oblasti bankarstva i stranih investicija, posebno u telekomunikacijama i energetici.
Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog namera "Sitibanke" da pojača aktivnosti u Srbiji i regionu. U delegaciji "Sitibanke", koju je predvodio predsednik investicione banke Siti - partnerstvo sa privatnim bankama Čarls Mekvej, bili su i šef grupacije za javni sektor za Evropu, Bliski Istok i Afriku Fredi Bum i šef predstavništva Sitibanke za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju Predrag Radlovački.
Predstavništvo Sitibanke u Beogradu je registrovano u decembru 2006. godine, a počelo je sa radom u maju 2007. godine. Sitibanka, koja je došla u našu zemlju direktno sa Vol strita u Njujorku, krajem maja 2007. godine bila je na čelu konzorcijuma banaka koje su obezbedile kredit od 700 miliona evra Telekomu Srbije, za kupovinu 65 odsto akcija Telekoma Srpske.
Sitibanka je deo američke multinacionalne kompanije "Sitigrup", sa sedištem u Njujorku, koja je formirala 1998. godine.
"Sitigrup" ima najveću mrežu finansijskih usluga na svetu, jer posluje u 140 zemalja. Ta kompanija danas zapošljava oko 260.000 ljudi u 16.000 filijala. Prema podacima časopisa "Forbs", to predstavlja pad u odnosu na 267.150 zaposlenih 2010. godine. Pored toga, "Sitigrup" je najveći trgovac američkim državnim obveznicama.
"Forbs" navodi da je na svom vrhuncu, dok 2008. nije nastupila globalna finansijska kriza, "Sitigrup" bio najveća kompanija i banka u svetu, sa ukupno 357.000 zaposlenih.
Trenutno je na listi 500 najvećih američkih kompanija "Sitigrup" na 20. mestu, dok je 16. na toj listi banka "JP Morgan Čejs", koja je od ove godine najveća banka na svetu.
"Sitigrup" je pretrpeo velike gubitke tokom globalne finansijske krize u 2008. godine, a tokom novembra te godine spasen je od bankrota zahvaljujući velikom stimulativnom paketu pomoći od američke vlade.