Vesti
Društvo i ekonomija
Novi Sad: Bitka za 6 milijardi dinara
27.08.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Novi Sad: Bitka za 6 milijardi dinara
Demokratska stranka tvrdi da iza želje za promenom vlasti u Novom Sadu, leži prepuna gradska kasa.
Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu ocenio je danas da je počela ružna i bespoštedna borba za vlast u gradu u kojoj nema ideja i principa i svi mogu sa svima, a glavni cilj je dočepati se plena koji je, kako tvrde, obezbedila aktuelna gradska vlast.
Novosadska DS optužila je naprednjake da šuruju s onima koje su optuživali za kupovinu i pljačku glasova a u svoje redove primaju odbornike koje su druge stranke isključile zbog "nemoralnog i samovoljnog ponašanja".
"Po svaku cenu se stvara poslušnička većina, kojoj je jedino zajedničko strast za vlašću, privilegijama i sitnim ličnim koristima", navodi se u saopštenju novosadskog DS-a i dodaje da se "hordi grabljivica sada pridružila i Liga socijaldemokrata Vojvodine".
Oštro kritikujući LSV, ali i GO SPO, novosadske demokrate podsećaju u saopštenju da je dobrim upravljanjem Igora Pavličića i njegovih saradnika Novi Sad dospeo među najbogatije opštine u Srbiji, te da je šest milijardi dinara na računu gradske kase "jedini razlog zašto se stvaraju neverovatni savezi i koalicije".
Formalna mogućnost za promenu vlasti u Novom Sadu otvorena je u subotu kada je Odbornički klub "Svi za Novi Sad", koji čine odbornici Srpskog pokreta obnove i Romske demokratske stranke s naprednjacima u tom gradu potpisao Memorandum o budućem zajedničkom političkom delovanju u skupštini Novog Sada.
SPO je time praktično prekinuo saradnju sa DS, a obrazloženje za takvu odluku je što "gradonačelnik Igor Pavličić nije pokazao ni najmanji stepen razumevanja za političke ciljeve Srpskog pokreta obnove".
Izlaskom SPO-a iz vladajuće koalicije u Novom Sadu stekli su se uslovi za raspad te koalicije, smatraju i u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, pri čemu za takvo stanje i oni najoštrije optužuju gradonačelnika Igora Pavličića.
U subotu je i predsednik GO SNS Miloš Vučević izjavio da je gradska vlast u Novom Sadu izgubila većinu, jer je novosadskim naprednjacima prišao odbornički klub "Svi za Novi Sad".
Konačno, danas je lider SNS Aleksandar Vučić rekao da se više ne može dozvoliti da su u Novom Sadu na vlasti koalicioni partneri SNS koji su na izborima "dobili tri puta manje od naprednjaka".
Vučević je podsetio da je socijalisti još do 1. septembra mogu da se izjasne da li će se priključiti razgovorima o promeni vlasti u Novom Sadu, a Vučić je, imajući taj rok u vidu, danas izjavio da SNS neće još dugo čekati.
"Ako mislite da ćemo do decembra čekati Novi Sad i Leskovac, nećemo", rekao je Vučić, a na pitanje novinara koji je rok naprednjaka odgovorio: "Blizu je kraj čekanja".