Vesti
Društvo i ekonomija
Novi detalji u slučaju "Bris Taton"
28.08.2012. 12:00
Izvor: b92
Novi detalji u slučaju "Bris Taton"
Beograd -- Penzionisani radnik MUP-a Dragan C., koji je radio na obezbeđenju garaže ispred platoa na kome je napadnut Bris Taton, tvrdi da je Taton sam skočio s stepenica.
On takođe navodi i da mu je tokom istrage sugerisano da promeni takav iskaz.
Ministar policije Ivica Dačić zbog toga je zatražio hitnu istragu.
Penzionisani policajac Dragan C. obezbeđivao je garažu na Obilićevom vencu tog kobnog 17. septembra 2009. U pisanoj izjavi koju je predao sudu, on tvrdi da je video da Brisa Tatona niko nije bacio sa stepenica, već da je sam skočio.
"Negde oko 17.30 časova nalazio sam se u prizemlju garaže blizu stepeništa, koja vode u Ulicu Maršala Birjuzova. U jednom trenutku video sam da je jedan mladić, kasnije sam saznao da se zove Bris Taton, skače sa platoa na Obilićevom vencu i pada pored mene. Odmah sam mu prišao, bio je povređen, ali potpuno svestan. Ubrzo je došla Hitna pomoć… Tada smo inkasant i ja stavili Tatona u stolicu u preneli ga preko ograde, a potom izneli uz stepenice na plato na Obilićevom vencu, gde je bilo vozilo Hitne pomoći. Napominjem da prilikom skoka Tatona niko nije bio pored njega, kao ni na stepenicama. Kad sam unosio Tatona u vozilo Hitne pomoći rekao mi je: Maj frens (prijatelju moj). Tada je tu bio i kolporter Đurić, koji je svako veče tu prodavao razne časopise, i isti mi je rekao da je Taton bežeći iz tuče, naskočio na žardinjeru i preskočio ogradu. Zajedno smo videli da su u žardinjeri ostali tragovi Tatonovih patika i izlomljene grane tuje", naveo je Dragan C.
On tvrdi da je ta žardinjera naknadno sklonjena, kao i da je sve ovo već rekao inspektorima u beogradskoj policiji.
"Inspektori su insistirali da promenim tu izjavu i kažem da sam video da je Taton bačen. Nisam na to pristao, jer to nije istina i od tada me u vezi ovog slučaja niko nikad nije zvao", naveo je Dragan C.
Svetozar Vujačić, branilac Dejana Puzigaće, koji je kao jedan od organizatora napada na francuske navijače u odsustvu osuđen na 14 godina zatvora, tražiće ponavljanje suđenja.
"Ja sam znao, pošto mi daje pravo da tako mislim, moje iskustvo advokatsko na slučajevima krivice od 30 godina, da je taj svedok morao nešto da vidi od svega toga. Podneću zahtev za ponavljanje postupaka i siguran sam da će se pridružiti i ostali. Videćete da će to biti nevino osuđeni ljudi", rekao je Vujačić.
Ministar policije Ivica Dačić zna za taj iskaz i odmah je dao nalog da se ispitaju ove tvrdnje, posebno u delu koji se odnosi na pritiske inspektora policije.
"Svaki novi detalji koji su vezani za taj slučaj, pošto je on već presuđen, će biti razmotreni. Ja sam tražio da mi se dostavi informacija oko toga i svi organi koji time treba da se bave će to razmotriti", rekao je Dačić.
U Višem sudu u Beogradu nisu želeli da komentarišu ove navode, jer je presuda za ubistvo Tatona pravosnažna. Isto obrazloženje B92 je dobio i u Republičkom javnom tužilaštvu. Zastupnik porodice Taton, advokat Slobodan Ružić ne protivi se preispitivanju presude, ali ne veruje u verodostojnost podataka u izjavi, jer je, kako kaže, na sudu čuo drugačije tvrdnje.
"Utvrđeno da je Hitna pomoć prva prišla Tatonu. Saslušan je i kolporter koji ništa slično nije rekao. Izjava nije autentična i nije u vezi sa događajem", kaže Ružić.
Podsetimo, zbog ubistva Brisa Tatona i drugih dela, pravosnažnom presudom, 15 navijača Partizana osuđeno je na ukupno 123 godine zatvora. Kako je utvrđeno na sudu, grupa navijača tukla je Tatona i bacila ga sa stepenica u četiri i po metra dubok ponor. Od posledica tog pada Taton je preminuo u bolnici. Inače, za septembar je zakazano prvo ročište po zahtevu za naknadu štete roditelja Brisa Tazona, koji od države traže 300.000 evra.