Vesti
Društvo i ekonomija
Kvar aviona „Jata“ preplašio košarkaše
29.08.2012. 12:00
Izvor: Blic
Kvar aviona „Jata“ preplašio košarkaše
Košarkaški reprezentacije Srbije, koja danas igra utakmicu za kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2013. godine sa Izraelom, tek iz drugog pokušaja uspeli su juče da stignu u Tel Aviv. Na „Jatovom“ avionu kojim su prvo krenuli, nakon 45 minuta leta, ustanovljen je tehnički kvar.
Zbog toga su se vratili na beogradski aerodrom, odakle su drugim avionom odleteli u Izrael. U „Jatu“ tvrde da bezbednost reprezentacije nije bila ugrožena.
Prema redu letenja, avion za Tel Aviv trebalo je da poleti u osam sati i četrdeset pet minuta, što se i desilo, priča za “Blic” portparol reprezentacije Srbije Vladimir Sibinović, koji je zajedno sa članovima reprezentacije putovao za Izrael.
- Poleteli smo na vreme i sve je izgledalo normalno, sve dok nam se posle 45 minuta leta nije obratio kapetan sa informacijom da moramo da se vratimo za Beograd zbog tehničkog kvara. Mi zaista nismo ništa osetili ili primetili da se nešto dramatično dešava. Nije bilo panike, ali je zaista bilo neprijatno jer si svestan da letiš u avionu koji ima kvar - opisuje Sibinović atmosferu u avionu, u kome se nalazila samo ekipa srpske reprezentacije.

Agonija ovog putovanja, međutim, nije završena ni promenom aviona.
- Umesto da odmah poletimo, mi smo u avionu proveli još sat vremena, pošto se čekala dozvola kontrole letenja. U hotel smo stigli tek u šest sati ujutro po našem vremenu. To nas je dosta izbacilo iz ritma jer nas je ovo putovanje dosta poremetilo. Uspeli smo da održimo samo jedan trening - kaže Sibinović.
U „Jat ervejzu“, koji poslednjih nedelja ima dosta problema zbog kvarova na avionima, za “Blic” tvrde da košarkaši Srbije nijednog trenutka nisu bili u opasnosti i da je u pitanju bila redovna bezbednosna procedura kod tehničkih kvarova tog tipa.
Na naše pitanje da li su avioni „Jata“ bezbedni, imajući u vidu sve učestalije kvarove, direktor ove kompanije Vladimir Ognjenović kaže da to ne treba da brine..
- Naši avioni su stari, ali bezbedni. Da nije tako ne bi leteli - objašnjava Ognjenović.
„Jatova“ flota, koju čini 13 aviona, od kojih trenutno leti 11, u proseku je stara 25 godine.

Pogrešan utisak
Kašnjenja na čarter letovima koja su trajala čak i po jedanaest sati, 15. i 19. avgusta, stvorile su prema tvrdnjama iz „Jata“, pogrešan utisak da kompanija ima ozbiljnih problema sa kvarovima.
- „Jat“ tokom letnje sezone u ovoj godini beleži za 11 odsto više letova nego u 2011. Povećanje je najveće upravo u čarter saobraćaju u kojem je broj prevezenih putnika veći za 87 odsto uz redovnost saobraćaja od 74 odsto, što je za 3 odsto bolji rezultat u odnosu na prošlu godinu. Kašnjenja su, osim na letovima 15. i 19. avgusta, uglavnom zanemarljiva, a tehnički razlozi su uticali sa 9 odsto na neredovnost saobraćaja - objašnjavaju u nacionalnoj avio-kompaniji.