Vesti
Društvo i ekonomija
Dačić na čelu Socijalno-ekonomskog saveta
29.08.2012. 20:00
Izvor: RTS
Dačić na čelu Socijalno-ekonomskog saveta
Vlada Srbije zalaže se za princip jačanja socijalnog dijaloga, poručio premijer Srbije Ivica Dačić, koji će predvoditi novi sastav Socijalno-ekonomskog saveta. Savet će biti konsultovan o predlozima zakona koji se tiču delokruga njegovog rada, što ranije nije bio slučaj, rekao Dačić.
Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da se Vlada Srbije zalaže za princiip jačanja socijalnog dijaloga i da će on predvoditi novi sastav Socijalno-ekonomskog saveta (SES).
Dačić je na konferenciji za novinare, posle sastanka Kolegijuma tog tripartitnog tela, rekao da će novi savet, kao i do sada, činiti po šest predstavnika Vlade, sindikata i Unije poslodavaca.
Prema njegovim rečima, Savet će biti konsultovan o predlozima zakona koji se tiču delokruga njegovog rada, što ranije nije bio slučaj.
Premijer je, takođe, poručio da njegova uloga nije da "priča bajke" već da zajedno, kako je rekao, pogledamo istini u oči i kažemo šta možemo da uradimo, šta možemo da pomognemo kao Vlada, ali i šta sindikati i Unija poslodavaca mogu da pomognu državi. Zato se to i zove dijalog, naglasio je Dačić.
"Društvo ne može da bude jako ako ne postoji dogovor. Neću da lažem sindikate, ali od njih i poslodavaca očekujem razumevanje i predloge kako da izađemo iz ove situacije", naveo je Dačić.
Premijer je rekao da je sramotno da se na pravo radnika gleda kao u periodu "prvobitne akumulacije kapitala" i dodao da to nije slučaj u Evropskoj uniji, kojoj Srbija teži.
Dačić je ocenio da je sastanak Kolegijuma SES-a bio konstruktivan, što su potvrdili i drugi učesnici tog sastanka: predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, predsednik najuticajnijeg Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović i lider Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak.