Vesti
Društvo i ekonomija
Zberbanka unosi novi kapital u Srbiju
30.08.2012. 12:00
Izvor: Blic
Zberbanka unosi novi kapital u Srbiju
Najveća banka u Rusiji Zberbanka, koja je 2011. kupila srpski ogranak austrijske Folksbanke, planira da u septembru unese novi bankarski kapital u Srbiju i do kraja ove godine počne da posluje pod svojim imenom u našoj zemlji, piše ruski privredni dnevnik "Vredomosti".
Prema pisanju tog dnevnika, u tekstu koji danas prenosi dodatak Politike "Ruska reč", kaže se da je ova ruska banka sa tržišnom kapitalizacijom od 62,4 milijarde dolara postala jedna od 20 najvećih banaka u svetu po kapitalizaciji.

Zberbanka veća od Dojče
Zberbanka je osnovana 1841. godine, trenutno deli 17. i 18. mesto sa US Bancorp, dok su iza nje ostali giganti poput BNP Paribas i Dojče Bank, a ispred nje je HSBC. Jedan od strateških ciljeva banke je, prema pisanju "Ruske reči" da do 2014. bude među deset najvećih banaka sveta. Da bi to postigla, vrednost treba da joj se poveća gotovo za 15 milijardi dolara, tj. skoro za četvrtinu.
Sberbanka ima stabilno visoke finansijske pokazatelje, na veliko kupuju aktivu i uskoro će postati globalan igrač, uvereni su ruski portofolio menadžeri.
"Banka je iskoristila podršku države i snizila kamate, tako da je privukla ključne korporacije, a zatim iskoristila svoje resurse i preorijentisala se na razvoj unosne male privrede, rekao je predsednik saveta direktora "MDM banke" Oleg Vjugin.
On očekuje da će situacija u svetu Rusiji ići na ruku pa će u tom slučaju planovi Sberbanke biti ostvarivi.

Rusija ima kapital za rast, dok Evropa stagnira
Kriza u Evropi će se nastaviti, situacija u SAD je i dalje nesigurna, a nafta je skuplja od 100 dolara po barelu, smatra Vjugin i navodi da se "u Rusiji može ostvarivati prihod, dok u Evropi postoje problemi sa kapitalom".
Uspeh Zberbanke počeo je kad su greške najvećih zapadnih banaka postale očigledne a njeni menadžeri uspeli da ih izbegnu, smatra predsednik saveta direktora ruske grupe "Renesans" Aleksandar Percovski.
Uspeh Zberbanke, prema njegovom mišljenju, potvrđuje da upravo tržišta u razvoju obezbeđuju rast svetske ekonomije.