Vesti
Društvo i ekonomija
Milanović izašao iz zatvora
31.08.2012. 12:00
Izvor: b92
Milanović izašao iz zatvora
Beograd -- Nekadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović izašao je jutros iz zatvora u požarevačkoj Zabeli posle deset godina potvrđeno je za B92.
Milanović je izdržao desetogodišnju kaznu zatvora zbog odgovornosti za pogibiju 16 radnika RTS u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine. U presudi se navodi da nije preduzeo mere da se zaposleni te noći zaštite i evakuišu. Njegov advokat Ivan Mladenović je za današnje izdanje lista Danas najavio izlazak na slobodu.
Nekadašnji direktor RTS je jedan od retkih osuđenika koji je svoju zatvorsku kaznu odslužio u celosti, iako je na početku umesto da se javi u zatvor po pravosnažnosti presude, pokušao da se skloni u Crnoj Gori, gde je uhapšen. Neko vreme u zatvoru je imao privilegije i dospeo je u otvoreni tretman, ali su mu one brzo ukinute nakon reakcije porodica žrtava tragedije.
Protiv Milanovića se vodi još jedan sudski proces, koji je u završnoj fazi i u kome se presuda očekuje vrlo brzo. U tom procesu tereti se za nezakonitu dodelu stanova takozvanim „deficitarnim kadrovima“ RTS krajem devedesetih. Na sledeće ročište u tom suđenju zakazanom za 17. septembar, Milanović će u Palatu pravde „doći sa slobode“. Sudija Vera Vukotić najavila je da će biti saslušani veštak i dva svedoka, zakazane završne reči, posle čega će uslediti prvostepena presuda.
Milanović je negirao navode optužnice i, između ostalog, u svojoj odbrani naveo da je postupak protiv njega politički montiran i da se ne oseća kao osuđenik, već „kao ratni zarobljenik NATO pakta i njihovih saradnika u Srbiji“.
Slučaj otvoren i dalje?
Osim Dragoljuba Milanovića, za tragediju u RTS-u niko više nije procesuiran. Žanka Stojanović, majka poginulog radnika RTS-a, tražila je od tužilaštva da budu procesuirani svi odgovorni, kao i nekadašnji Vrhovni savet odbrane, odnosno svi koji su bili upućeni u to da je državna televizija meta NATO. Podsetimo, u to vreme je sadašnji potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić bio ministar informisanja, a njegova majka Angelina Vučić je, kao novinarka RTS, bila u zgradi televizije u vreme napada. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je nedavno medijima da ovaj slučaj ne može da zastari, te da je Ministarstvo odbrane tužilaštvu dostavilo svu traženu dokumentaciju, kao i da se radi na tom predmetu.