Vesti
Društvo i ekonomija
Ekonomski prioriteti Vlade
31.08.2012. 20:00
Izvor: RTS
Ekonomski prioriteti Vlade
Rešenje problema nelikvidnosti prioritet broj jedan za srpsku privredu, rekao predsednik PKS Miloš Bugarin. Najveći generator nelikvidnosti su javni sektor, fondovi, preduzeća sa kojima je raskinut ugovor o privatizaciji i trgovinski lanci, kaže Bugarin. Ministarka energetike najavljuje smanjenje broja agencija i fondova.
Na panel diskusiji na temu Ekonomski prioriteti Vlade Srbije predstavnici privrede, državnih institucija, domaćih i stranih privrednih organizacija, u otvorenom dijalogu pokušali su da definišu osnovne prioritete nove vlade. Ministri su, posle susreta s poslanicima, odgovarali i na pitanja privrednika o tome šta su uradili u proteklih mesec dana, a šta planiraju.
Rešenje problema nelikvidnosti je prioritet broj jedan za srpsku privredu, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.
"Opšta je praksa da svi svima duguju i niko nikom ne plaća, što mora da se prekine", rekao je on na skupu u organizaciji Privredne komore Srbije i "NIN Fokusa".
Bugarin je rekao da trenutni dugovi javnog sektora iznose preko 110 milijardi dinara i apelovao u ime privrede na državu da se prekine lanac generisanja duga privredi od strane javnog sektora, uspostavi finansijska disciplina u plaćanju, efikasno rešavanje sudskih sporova i obezbedi primena zakonskih propisa.
Bez rešavanja problema nelikvidnosti srpske privrede ne može se rešiti ni pitanje stabilizacije javnih finansija, smanjenja budžetskog deficita, javne potrošnje, nezaposlenosti i povećanja privredne aktivnosti, naveo je Bugarin.
"Nelikvidnost privrede dovodi do generisanja dužničkog ropstva koje vodi u gašenje preduzeća", istakao je Bugarin.
Bugarin je ocenio da je kriza dodatno produbila nelikvidnost i da najveći ceh plaćaju mala i srednja preduzeća, a najveći generator nelikvidnosti, prema njegovim rečima, jesu javni sektor, fondovi, preduzeća sa kojima je raskinut ugovor o privatizaciji i trgovinski lanci.

Mihajlović: Povećanje energetske efikasnosti
Učesnica skupa, ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će neke agencije i fondovi, koji se odnose na oblast energetike i zaštite životne sredine biti ukinuti, a neki će pripasti Ministarstvu energetike.
Mihajlovićeva je navela da postoji niz agencija i fondova koji posluju u oblastima energetike i zaštite životne sredine i da će oni u okviru racionalizacije državne uprave biti smanjeni.
Ona je naglasila da departizacija nije nemoguća stvar i da će departizacije biti u upravljanju preduzećima iz oblasti energetike, a biće i javnih konkursa za ta mesta, istakavši da javna preduzeća moraju značajno da poboljšaju svoju efikasnost i profitabilnost.
Ministarka je istakla da će prioritet tog ministarstva biti povećanje energetske efikasnosti, pokretanje investicija i realizacija projekata u energetici i uređenje kriterijuma za iskorišćenje obnovljivih izvora energije.
U oblasti zaštite životne sredine radiće se na uređenju reciklažnih centara i deponija, a moramo da značajnu pažnju posvetimo i poboljšanju načina upravljanja u javnim preduzećima u energetskom sektoru.
Ministarka je istakla da, kada je reč o kreditnom rejtingu Srbije, koji je smanjen u prvih pet dana rada nove vlade, to nije dobro, ali da je to rezultat rada njihovih prethodnika.

Rebalans budžeta polovinom septembra
Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Vlajko Senić najavio je da će polovinom septembra Vlada uraditi rebalans budžeta.
Paralelno sa rebalansom biće urađene pripreme za budžet za narednu godinu, tako da on bude donesen na vreme po zakonu o budžetu, rekao je Senić na konferenciji Ekonomski prioriteti Vlade Srbije.
U toku narednog meseca biće zakonski ograničene najveće zarade u javnim preduzećima, a u pripremi je i zakon koji će omogućiti profesionalizaciju upravljanja u javnom preduzećima, najavio je Senić.
On je najavio i da će u septembru biti vođeni razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom.
Vlada priprema ukidanje velikog broja parafiskalnih nameta i jednog broja agencija i direkcija, zatim brojnih zakona koji treba da poboljšaju finansijsku disciplinu u našoj zemlji, kazao je Senić.

Grujić: Privreda pred kolapsom
Privreda Srbije se nalazi u deprimiranom stanju i pred kolapsom, zbog čega Vlada ne treba da se bavi populizmom i demagogijom već da privredi ukaže na jasne planove i ciljeve šta treba da se radi, izjavio je predsednik Kluba "Privrednik" Branislav Grujić.
"Privreda je u depriminarom stanju i pitanje je kada će sve potpuno stati i nastati potpuni kolaps", izjavio je Grujić i ponovio "molbu vladi da se ne bavi demagogijom već da izađe sa jasnim ciljem i kursom šta treba da se radi i gde idemo".
Očekujemo od ove vlade da predstavi jasnu viziju i kurs gde treba da budemo 2014. i 2015. godine, rekao je Grujić i zapitao kako država namerava da smanji nezaposlenost sa 24 na 15 odsto i kako da privuče domaće i strane investitore.
Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević izjavio je da sve mere koje Vlada Srbije najavljuje za oporavak privrede, privrednici doživljavaju kao nova opterećenja.
"Nijedna od tih mera apsolutno ne pomaže privredi. Sve su troškovne i nijedna ne znači rasterećenje privrede", rekao je Knežević novinarima u Privrednoj komori Srbije.