Vesti
Društvo i ekonomija
Pobuna u policiji zbog tužioca Miljka Radisavljevića
12.10.2012. 12:00
Izvor: Blic
Pobuna u policiji zbog tužioca Miljka Radisavljevića
Tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću juče je pretila smena zbog pobune radne grupe MUP-a koja je, nezadovoljna njegovom odlukom o neodređivanju pritvora Oliveru Duliću, najavila prekid rada.
Upućeni u dešavanju u MUP-u tvrde da zahtev policije za smenu Radisavljevića nije samo profesionalni i da ima političku pozadinu jer ga je imenovala prethodna vlada.

- Pobuna je počela preksinoć, a juče ujutru policajci su saopštili direktoru Miloradu Veljoviću da „sa Radisavljevićem više ne mogu da rade“ - kaže za „Blic“ izvor iz MUP Srbije.

On navodi da se situacija menjala iz sata u sat sve do dolaska vicepremijera Aleksandra Vučića, koji je potom javno pred novinarima izjavio da je „tužilaštvo nezavisno“ i da na njega niko neće uticati.

Ministar pravosuđa Nikola Selaković izjavio je sinoć da neće inicirati postupak za razrešenje Radisavljevića.

- Kao član Državnog veća tužilaca ne razmišljam o pokretanju postupka za njegovu smenu - rekao je Selaković i dodao da Radisavljević treba javno da obelodani, ukoliko postoje neki pritisci.

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović kaže za „Blic“ da samostalnost tužilaštva mora da se poštuje.

- Postoji prezumpcija nevinosti i zakonom su propisani razlozi za određivanje pritvora. Ti razlozi se cene u svakom slučaju i jasno je propisano ko o tome odlučuje - kaže Mesarovićeva.

U Radnoj grupi, pak, kažu da postoje dokazi da se Duliću odredi pritvor.

- On je na zahtev Radisavljevića praćen sedam dana, a u nalogu pratnja je naređena zbog određivanja pritvora. Sa tužiocem se ne slažemo ni u kvalifikovanju dela. Postoje neoborivi dokazi da se Dulić osumnjiči za teži oblik zloupotrebe, dok je tužilac insistirao na lakšem, za koje je predviđena manja kazna - kažu u Radnoj grupi.

Upućeni u dešavanju u MUP-u tvrde da se zahtev za smenu Radisavljevića ne može tumačiti samo iz profesionalnog ugla.

- Radisavljević je početkom marta naredio istragu protiv Dulića i sada je teško tužioca optužiti da opstruiše rad policije. Niko ne može da isključi mogućnost da je vlast pokušala da iskoristi nezadovoljstvo policije i napravi atmosferu za smenu Radisavljevića, koga je imenovala vlada DS-a - kaže naš izvor.

Vučić: Nema veze sa „beretkama“
Vučić nije želeo opširnije da komentariše navode iz LDP, kojima se gest policajaca upoređuje sa protestom „crvenih beretki“ iz novembra 2001.

- Kakve veze imaju primedbe policajaca sa "crvenim beretkama" i kako taj genije pokušava da pronađe sličnost u svemu tome - rekao je Vučić.