Vesti
Društvo i ekonomija
Dinar stabilan do kraja godine
13.11.2012. 12:00
Izvor: Blic
Dinar stabilan do kraja godine
Kurs dinara se poslednjih nedelja polako stabilizuje. Očekivanja su da će tako ostati do kraja godine.
Od početka godine dinar je izgubio na vrednosti 6,7 odsto, dok je od novembra 2011. do danas taj pad bio devet odsto. Ali, za mesec dana u odnosu na evro domaća valuta je jača za 1,6 odsto. Ovog meseca evro vredi kao pre šest meseci, a današnji kurs je 112,14 dinara za evro.
U Eurobanci EFG objašnjavaju da je trenutni kurs rezultat činjenice da imamo puštanje kredita „Srbijagasu“ u iznosu od 190 miliona evra, za koji je parlament dao saglasnost na državne garancije i da se za veći deo tog novca očekuje da bude konvertovan u dinare.
- Jačanju dinara je doprinela i odluka Narodne banke Srbije da poveća referentnu kamatnu stopu na 10,95 odsto, čime je povećala atraktivnost ulaganja u dinar. A ako tome dodamo posetu MMF-a koja uskoro sledi, aranžman se ne očekuje ove godine, ali pozitivan ishod razgovora sa MMF-om svakako, a zasnovan pre svega na naporima i merama Vlade ka fiskalnoj konsolidaciji, svođenju budžetskog deficita i javnog duga na prihvatljiv nivo, kao i najavljeni iznos novih subvencija za kredite privredi, vrednost dinara bi trebalo da bude jača od trenutne - kažu u Eurobanci EFG.
Naravno, to su očekivanja, pa bilo koji nepovoljniji ishod od ovog, mogao bi da ima posledicu vraćanja kursa na više nivoe. Na to upozorava i Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača. Kaže da ovih dana građani mnogo više prodaju devize, nego što ih kupuju. Uz ogradu da je teško dati prognoze kako će se kurs kretati, ipak kaže da se kurs kreće u rasponu od 112 do 115 dinara, i da se nada da će tako i ostati.
- Ne bi trebalo da očekujemo neke veće oscilacije - naglašava Brujić.
Da se kurs privremeno stabilizovao smatra Nikola Fabris, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Dugoročne stabilizacije neće biti, podseća on, sve dok imamo veću inflaciju nego što je ona u Evropskoj uniji, i visok spoljnotrgovinski deficit.
- Do kraja godine ipak ne bi trebalo da očekujemo veće turbulencije - kaže Nikola Fabris.