Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija lider po poskupljenjima
15.11.2012. 12:00
Izvor: b92
Srbija lider po poskupljenjima
Beograd -- Srbija po visini cena drži rekord u Evropi. Ukupnom rastu cena najviše su doprinela poskupljenja hrane.
Nema proizvoda kome nije promenjena cena, a i bez toga u Srbiji je sve bilo skuplje nego u okruženju, posebno kad se uporedi sa visinom prosečnih plata.
Statističari kažu da je od prošle jeseni ulje skuplje za 28,1 odsto, sveže meso 26,3 odsto, riba za 17, a mleko, sir i jaja za 10,3 odsto...
Potrošačima kada uđu u prodavnice, međutim, te brojke su više nego duplirane. Litar ulja sada košta prosečnih 170 dinara, šećer 95, mleko 85 dinara...
Ipak, ako postoji namirnica na našem tržištu koja je rekorder po poskupljenjima, onda je to meso koje je za godinu dana poskupelo za čak 50 odsto! Odmah iza junećeg i svinjskog mesa je ulje, koje je u nekoliko navrata poskupljivalo, slede mleko, jaja i suhomesnati proizvodi.
Ekonomista Saša Đogović procenjuje da su poskupljenja osnovnih životnih namirnica posledica suše i podbačaja poljoprivrednog roda, a time je došlo i do viših cena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Kako kaže, to je dovelo do cenovnog “uragana”.
"Nezapamćena suša prepolovila je rod, poskupljuje stočna hrana, što posledično diže cenu žive vage tovljenika - komentarišu stručnjaci. - Meso u trgovinama je znatno poskupelo, što je uslovilo dalji pad ionako niske kupovne moći stanovništva. Mnogo više para građani će u narednom periodu izdvajati za kupovinu hrane, što je tendecija u siromašnim zemljama. Zato se šoping turizam na velika vrata vraća u Srbiju. Kupuje se sve, od hrane do garderobe".
Osim hrane, u poslednjih godinu dana znatno su povećani i izdaci domaćinstava za energente i komunalne usluge, u proseku za oko 10 odsto, dok je transport poskupeo za neverovatnih 15 procenata.