Vesti
Društvo i ekonomija
Prvi rast deviznih rezervi ove godine
11.12.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Prvi rast deviznih rezervi ove godine
Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju novembra 10,65 milijardi evra, što je za 490 miliona evra više nego na kraju oktobra, saopštila je danas NBS.
Ovo je prvi skok nivoa deviznih rezervi u ovoj godini. Na kraju 2011. godine one su iznosile 12,05 milijardi evra, a već u januaru ove godine beleže pad na 11,6 milijardi evra. Najveći pad beleže u aprilu za gotovo 700 miliona evra.
Kako se navodi u saopštenju, trenutni iznos rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 432 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.
Najveći devizni priliv u novembru bio je od prodaje državnih hartija od vrednosti na inostranom i domaćem finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 663 miliona evra, dok su po osnovu korišćenja kredita i donacija ostvareni prilivi od 30,3 miliona evra.
U novembru je najveći odliv iz deviznih rezervi bio otplata duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) - 104,9 miliona evra.
Ostali odlivi bili su povlačenje devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 74,8 miliona evra, izmirivanja obaveza prema inokreditorima od 16,1 milion evra i servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 3,7 miliona evra.
Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju novembra iznosile su 6,67 milijardi evra.
Novembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 1,65 milijardi evra, što je za 232,3 miliona evra manje nego u oktobru.
Od početka godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 16,1 milijarda evra.
Dinar je u novembru nominalno ojačao prema evru za 0,6 odsto, a NBS nije interevenisala na međubankarskom deviznom tržištu, navodi se u saopštenju.