Vesti
Društvo i ekonomija
Sevea: Predložene tarife ugrožavaju investicije
12.12.2012. 20:00
Izvor: Blic
Sevea: Predložene tarife ugrožavaju investicije
Srpsko udruženje za energiju vetra (Sevea) ocenilo je danas da će predloženo smanjenje otkupnih cena za struju proizvedenu iz energije vetra odložiti za dve godine ili potpuno zaustaviti izgradnju vetroparkova u Srbiji.
Ukoliko predlog Ministarstva enegetike za "fid-in" tarife bude prihvaćen u postojećem obliku, Srbija će izgubiti milijardu evra direktnih stranih investicija u vetroparkove, koje su spremne, navodi se u saopštenju tog udruženja.
Prema predlogu Ministarstva energetike, struja dobijena iz energije vetra otkupljivala bi se po ceni od 9,2 evrocenta za kilovat sat, umesto dosadašnjih 9,5 evrocenti, što je smanjenje od oko tri odsto.
- Srbija je danas jedna od retkih zemalja bez vetroparkova i svaka dalja destimulacija ulaganja u taj sektor predstavlja lošu politiku Vlade i šalje poruku da Srbija neće biti u stanju da ispuni ranije preuzete obaveze i obezbedi udeo obnovljivih izvora od 27 odsto u ukupnoj potrošnji do 2020 - navodi se u saopštenju.
Kako se ističe, bez učešća velikih vetroparkova taj cilj nikako ne može biti ostvaren, s obzirom da svi drugi obnovljivi izvori i prateće tehnologije ne mogu biti primenjeni u većem obimu u Srbiji.
U Sevei su naveli da je cena predloženog kilovat časa dobijenog iz iz biomase 13,82 evrocenta, što je 45 odsto skuplje od vetra.
- Kada bi Srbija ispunila svoje ciljeve u korišćenju obnovljivih izvora isključivo kroz biomasu umesto kroz vetar, potrošači bi tu razliku morali da plate više od 150 miliona evra godišnje - navodi se u saopštenju.
Sevea je ocenila i da su predložene "fid-in" tarife učinile da su vetroparkovi u Srbiji neekonomični i da favorizuju zvanične proizvodjače energije u državi i trenutnu tehnologiju - sagorevanje uglja.
Kako se dodaje, jedan od savetnika Ministarstva eneregike u formiranju novih tarifa - Međunarodna finansijska korporacija (IFC) predložila je da fid-in tarife za vetar budu više što, kako je ocenila Sevea, znači da je odluka ministarstva da favorizuju skuplje tehnologije očigledno politički motivisana.
Srpsko udruženje za energiju vetra je udruženje domaćih i stranih investitora zainteresovanih da investiraju više od milijardu evra u narednih tri do šest godina.
Većina investitora prisutna je u Srbiji u kojoj razvija svoje projekte još od 2008. i do sada su investirali više miliona evra u razvoj projekata koji su ugroženi novim predlogom Ministarstva energetike, navodi se u saopštenju tog udruženja.