Vesti
Društvo i ekonomija
Ukidanje naknade za konverziju-pljačka Srbije
13.12.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Ukidanje naknade za konverziju-pljačka Srbije
Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić kaže da bi ukidanje naknade predstavljo najavu pljačke Srbije i poklon tajkunima.
"Takva odluka Vlade potpuno bi neutralisala i hapšenja i borbu protiv korupcije, jer je reč o poklonu vrednom milijarde evra", rekao je Antić za Radio-televiziju Vojvodine.
On je podsetio da je i Ustavni sud Srbije u septembru odbacio inicijative Luke Beograd i drugih administrativnih korisnika da im se ukine naknada za konverziju.
"Iza toga se krije možda i najveća pljačka u istoriji Srbije. Postavlja se pitanje zašto Grad Beograd, zašto Grad Novi Sad, zašto lokalne samouprave ili Republika ne inkasiraju te prihode, a zašto omogućavaju da to urade oni koji su uzurpirali to zemljište", upitao je Antić.
Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić najavio je da će Vlada Srbije usvojiti sutra navedenu uredbu i ocenio da će se na taj način "otkočiti" investicije u građevinarstvu.
"Uredba će omogućiti da se svi projekti koji su u toku i u kojima je konverzija zemljišta kočnica pokrenu i da počne izgradnja", kazao je Ilić i dodao da je za ukidanje konverzije zemljišta potrebna politička saglasnost svih članova vlade.