Vesti
Društvo i ekonomija
Bajec: Dogovor sa MMF daje sigurnost ekonomiji
17.12.2012. 20:00
Izvor: Blic
Bajec: Dogovor sa MMF daje sigurnost ekonomiji
Ekonomista Jurij Bajec smatra da bi eventualni dogovor Vlade Srbije sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) mogao dati sigurnost sprovodjenju ekonomske politike za 2013. godinu.
“Ukoliko MMF proceni da je početak godine dobar, da neka obećanja idu ka realizaciji, mislim da bi mogao da potvrdi da je dogovorena ekonomska politika u redu”, rekao je Bajec novinarima posle konferencije „Izazovi za ekonomsku politiku Srbije u 2013. godini“.
Bajec, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, je ocenio da bi to bio dobar signal za medjunarodne kreditore i strane investitore.
“Verujem da bi takva odluka mogla da dovede do toga da i ne bude ono od čega svi strahujemo, a to je rebalans budžeta za 2013. To bi bila velika promena u odnosu na mnoge ranije godine”, naveo je Bajec.
Ukoliko bi ipak došlo do rebalansa, Bajec procenjuje da to ne bi bilo početkom, već krajem godine i to iz “uobičajenih razloga”, budući da u vreme krize, javni prohodi mogu biti nedovoljni i pored smanjenih javnih rashoda.
Po Bajecu u ekonomskoj politici za 2013, reč je o zaokretu bitnom sa stanovišta fiskalne konsolidacije, smanjivanja budžetskog deficita i nagoveštaja da bi u narednim godinama moglo da počne smanjivanje javnog duga.
“Rizici su veliki, potrebna je odlučnost, jedinstvo i razumevanje vlade da neke teške odluke moraju da budu donete”, kazao je Bajec, ocenivši da je, na primer, završetk restrukturiranja preduzeća u narednih godinu i po dana, “herojski cilj”.