Vesti
Društvo i ekonomija
Program monetarne politike NBS za 2013.
18.12.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Program monetarne politike NBS za 2013.
Narodna banka Srbije objavila program monetarne politike za 2013. Cilj je postizanje predviđene inflacije u srednjem roku, čime se doprinosi stabilnosti finansijskog sistema i ostvarivanju održivog ekonomskog rasta.
Kako se navodi, ciljana inflacija za narednu godinu iznosi četiri odsto sa odstupanjem plus ili minus 1,5 procentna poena.
NBS je objavila da je postavljeni cilj za inflaciju zasnovan na oceni da u ovom periodu neće biti završene strukturne reforme i liberalizacija cena, odnosno nominalno, realno i strukturno približavanje Evropskoj uniji.
U programu se navodi da će NBS nastojati da ciljanu inflaciju ostvari pomoću referentne kamatne stope, čija će se visina menjati na dosledan i predvidiv način, zavisno od ekonomskih kretanja I projekcije inflacije.
NBS će, kako je objavila, koristiti sve druge instrumente iz svoje nadležnosti da bi se cilj utvrđen za inflaciju na srednji rok ostvario.
Navodi se da će NBS sa javnošću komunicirati preko saopštenja, konferencija za štampu, izveštajem o inflaciji, izveštajem o stabilnosti finansijskog sistema i drugim publikacijama.
Centralna banka je najavila i da će nastaviti da sprovodi režim rukovođenog plivajućeg deviznog kursa, a intervenisaće na deviznom tržištu radi smanjenja prekomernih dnevnih oscilacija kursa ili stimulisanja obima prometa s ciljem nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta, kao i radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i cena na domaćem tržištu.
Narodna banka Srbije nastaviće da sprovodi strategiju dinarizacije, čije će povećanje doprineti većoj efikasnosti monetarne politike, smanjenju osetljivosti privrede i stanovništva na promene kursa dinara.
"Ako se efekti globalne krize i u budućnosti budu prenosili na domaći bankarski sistem i privredu, Narodna banka Srbije će samostalno, kao i u saradnji s Vladom Srbije, preduzimati neophodne mere radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema", navodi se u programu monetarne politike.