Vesti
Društvo i ekonomija
Šoškić: Srbija se opasno zadužuje, preti nam bankrot
20.12.2012. 12:00
Izvor: Blic
Šoškić: Srbija se opasno zadužuje, preti nam bankrot
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić izrazio je zabrinutost za makroekonomsku situaciju u Srbiji i upozorio da je novo zaduživanje naše zemlje opasno, jer time samo formalno izbegavamo bankrot države.
Šoškić je ocenio, za novogodišnji dvobroj magazina "Biznis", da stvaramo situaciju u kojoj svake godine sve više i više moramo da izdvajamo za plaćanje obaveza prema onima kojima dugujemo, a to ima svoje granice i vrlo visoku cenu.
On tvrdi da "lek" za Srbiju treba tražiti u reformi i racionalizaciji javnog sektora, niskoj i stabilnoj inflaciji, u postepenom rastu dinarskih i istovremenom smanjivanju eurizovanih finansijskih instrumenata u sistemu i pažljivim i inteligentnim fiskalnim merama, u pravcu postepene promene privredne strukture.
Govoreći o inflaciji, Šoškić je ocenio da je za Srbiju važno da se obezbedi relativno niska i stabilno niska inflacija, bez velikih oscilacija, što u našim uslovima zahteva stabilizovanje cena hrane, kako prerađene, tako i neprerađene.
Osim nestabilnosti cena hrane, Šoškić smatra da je veliki neprijatelj stabilizacije cena u Srbiji visoka eurizacija i stalno podizanje cena iznad stope inflacije i to cena koje su pod kontrolom države.
Kada je reč o kursu dinara, Šoškić je rekao da je formiranjem nove vlade došlo do blagog rasta poverenja što se odrazilo i na jačanje kursa dinara, a veoma bitno je bilo i kratkoročno subvencionisanje kredita koje je vlada uradila poslednjih meseci.
- Ta vladina mera izazvala je veštačko prodavanje evra od strane banaka radi odobravanja subvencionisanih kredita u dinarima sa deviznom klauzulom. Time je dinar veštački kratkoročno ojačan, ali je i povećan valutni rizik na strani korisnika takvih kredita, odnosno u privrednom sistemu zemlje - objasnio je Šoškić koji je ranije bio guverner NBS.
Uslov za stabilnost na deviznom tržištu mora biti cenovna stabilnost, kao i određeni stepen ravnoteže u bilansu plaćanja zemlje, tako da Srbija mora da ide ka niskim stopama inflacije, u skladu sa svojim inflacionim ciljem, zaključio je Šoškić.