Vesti
Društvo i ekonomija
Kinezi se uključili u modernizaciju srpskih pruga
23.12.2012. 14:00
Izvor: Blic
Kinezi se uključili u modernizaciju srpskih pruga
Ministarstvo saobraćaja potpisalo je danas Memorandum o razumevanju sa Kineskom kompanijom za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC International) koji predviđa učešće te kompanije u projektima za modernizaciju pruga u Srbiji.
Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je, nakon potpisivanja Memoranduma, da će prioritet biti dve deonice Koridora 10 od Novog Sada do Subotice i od Niša do Dimitrovgrada, ali i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar.
Mrkonjić je rekao Tanjugu da su kineski građevinari "položili ispit" na izgradnji mosta preko Dunava, između Zemuna i Borče u Beogradu, gde se odlično odvijaju radovi.
On je kazao da su se oni na tom projektu kvalifikovali za učešće u izgradnji puteva, ali i železnice i izrazio očekivanje da će već početkom marta početi realizacija predviđenih projekata na železnici.
"Ubeđen sam da će Kinezi te projekte i realizovati i Srbija ima mnogo poverenja u njih", rekao je Mrkonjić.
Memorandum su potpisali državni sekretar Ministarstva saobraćaja Miodrag Poledica, generalni direktor CCCC International za Evropu i centralnu Aziju Hu Bin i direktor Direkcije železnica Srbije za infrastrukturu Milan Maksimović.
"Strane potpisnice će zajedničkim naporima pokušati da obezbede neophodne finansijske resurse, putem izvoznih kredita ili drugih načina finansiranja, za realizaciju projekata iz oblasti železničke infrastrukture u Srbiji", navedeno je u tom dokumentu.
CCCC International će istražiti lokacije za realizaciju projekata, koji će biti predloženi državnim organimma Srbije i Narodne Republike Kine radi sprovođenja daljih procedura.
Poledica je kazao da je reč o velikoj kineskoj firmi koja se bavi izgradnjom železničke i putne infrastrukture, u čijem je sastavu i Železnička signalizacija iz Kine (CRSCS International), a u tom konzorcijumu je i italijanska kompanija Italfer koja se bavi projektovanjem pruga.
Železnički Koridor 10 je prioritet posle putnog Koridora 10 i projekti na železnici će biti finansirani od predviđenih 10 milijardi evra koliko je Kina izdvojila za finansiranje projekata u Jugoistočnoj Evropi.
Generalni direktor CCCC International za Evropu i centralnu Aziju Hu Bin je rekao za Tanjug da su veoma zainteresovani za železnički Koridor 10 u Srbiji, kao i drugih pruga u našoj zemlji.
Bin je istakao da je ta kompanija ne samo jedna od najvećih u toj oblasti u Kini već i u svetu i naveo da kineska firma Putevi i mostovi (CRBC), koja gradi most preko između Zemuna i Borče, u sastavu kompanije CCCC International i da se ponosni što prave taj most.
Direktor za razvoj tržišta i međunarodne poslove Italfera Loren Franćio je podsetio da je ta kompanija pre dve godine izradila studiju o obnovi pruge Beograd - Bar, ali da su veoma zainteresovani i za izgradnju Koridora 10 kroz Srbiju, koji je veoma važan za evropsku železnicu, s obzirom da povezuje centralnu Evropu sa Turskom i istokom.
Maksimović je rekao da su veoma zainteresovani za učešće kineskih kompanija na Koridoru 10, a posebno za južnu železničku obilaznicu oko Beograda, koja ide od Belog Potoka preko Vinče do Pančeva, u okviru koje bi trebalo da bude izgrađen novi most preko Dunava.
Prema rečima Maksimovića, Železnice Srbije su zainteresovane i za izgradnju dela železničkog Koridora 10 od Beograda do Velike Plane.