Vesti
Društvo i ekonomija
I hrana poskupljuje zbog nove cene struj
24.12.2012. 20:00
Izvor: Blic
I hrana poskupljuje zbog nove cene struj
Najavljeno poskupljenje struje i gasa početkom naredne godine nateraće mnoge proizvođače hrane da koriguju cene, što neće učinit odmah, već na proleće, jer se u zimskim mesecima zbog manje tražnje ne prave nikakvi rezovi, poručuju proizvođači za „Blic“.
Nakon paprenog jesenjeg talasa poskupljenja čije se posledice još uvek osećaju, na proleće bi mogao da usledi novi cenovni šok poljoprivredno-prehrambenih proizvoda po osnovu poskupljenja struje za 12 odsto i gasa za 10 procenata.
- To nije sporno. Pitanje je samo koliki će to biti udar. Očekujem da bi cene u maloprodaji po osnovu ovih najava o dizanju cena gasa i struje trebalo da skoče za pet-šest odsto - kaže za „Blic“ Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
On objašnjava da se i do sada uvek dešavalo da proizvođači odreaguju nakon poskupljenja bilo kog faktora koji određuje cenu koštanja.
Proizvođači, na drugoj strani, nisu želeli za „Blic“ da prognoziraju koliko će bolan biti talas poskupljenja, jer će, kažu, svoje planove donositi ponaosob, i da takva generalizacija nije na mestu.
- Sigurno je da u prva tri meseca neće biti poskupljenja, jer je to period male tražnje, a posle toga su ona moguća. U kom iznosu će doći do rasta cena zavisi i od kretanja kursa, ali i cene repromaterijala - kaže Vukoje Muhadinović, direktor Industrije mesa Topola.
On kaže da je, generalno, na tržištu mesa nezahvalno iznositi bilo kakve procene, jer je u Srbiji uvek manjak stoke što se takođe odražava na cenu mesa.
Slobodan Petrović, direktor „Imleka“, kaže da ova kompanija još uvek nije pravila nikakav proračun kako će se poskupljenje gasa i struje odraziti na cenu mleka, ali da će ona zavisiti i od kretanja kursa.
- Poskupljenja će biti uslovljena i time koliko je proizvodnja određenih namirnica zavisna od struje i gasa, negde je ona veća, negde manja. Mi imamo dosta visoke troškove po ovom osnovu - kaže Petrović za „Blic“.