Vesti
Društvo i ekonomija
Mali akcionari Luke će "terati do Strazbura"
26.12.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Mali akcionari Luke će "terati do Strazbura"
Mali akcionari ne odustaju od zahteva da im se pravedno isplate potcenjene akcije, i posle odbijanja srpskog suda, a iz Luke kažu da mogu samo da otkupe akcije nazad.
Luka Beograd predložila je danas malim akcionarima da, ako već žele da ponovo steknu akcije koje su prethodno prodali, skupe novac koji im je za njih plaćen pre šest godina, a Luka će im u narednih mesec dana omogućiti ponovni otkup.
Reagujući na odgovor malih akcionara na presudu Privrednog apelacionog suda, kojom je njihov tužbeni zahtev juče u celini odbijen kao neosnovan, Luka Beograd je istakla da je to konačna potvrda da je postupak ponude za preuzimanje akcija malih akcionara i Republike Srbije obavljen u skladu sa zakonom.
U saopštenju Luke se navodi da odbijaju da špekulišu "zašto bi se neka nova istraga bavila već presuđenom stvari" i podseća da su bivši mali akcionari podneli tužbu i protiv Republike Srbije, sa sličnim zahtevima i argumentima koje su istakli protiv Luke Beograd, kao i da je ta tužba u junu ove godine odbačena kao neosnovana.
Istovremeno, mali akcionari Luke podsećaju da se pred sudom vode još dva postupka po njihovim tužbenim zahtevima.
Kako prenosi Radio slobodna Evropa, oni ne isključuju ni traženje pravde pred sudom u Strazburu i najavljuju da će se opet obratiti komesaru EU za proširenje Štefanu Fileu, koji je i ranije odgovarao na njihove pritužbe upućene pismenim putem i pokazivao razumevanje za njihove probleme.
Akcionari insistiraju da su prevareni kada su prodali akcije preduzeća, po ceni koja je bila objavljena u medijima.
"Kasnije smo saznali, sa svim papirima, da smo prevareni i obmanuti; za 13 evra po jednoj akciji smo oštećeni i nismo poveli sudski spor da nam se ta razlika isplati", izjavio je predsednik Udruženja malih akcionara Vojislav Obradović.
On je dodao da sada imaju dve tužbe koje vode, ističući da nisu izgubili spor. "Ako u prvoj tužbi koju mi vodimo za sve akcionare jedan dobije spor, dobijaju svih 4.500 akcionara".
Obradović je napomenuo da odluka suda i jeste i nije iznenadila, a s obzirom na to da vodi spor već pet-šest, zna da sudije nisu u stanju da presude u korist akcionara jer tajkuni vrše pritisak.
"Mi ćemo podneti zahtev višem sudstvu Srbije da suspenduje tog sudiju, tražićemo njegovo izuzeće. Mi nismo išli nigde vani, a kada vidimo kako će ova stvar ići, možda se obratimo Strazburu", kazao je Obradović.
Preduzeće Luka Beograd privatizovano je po Zakonu o svojinskoj transformaciji 1998. godine. Nakon sprovedenog prvog kruga svojinske transformacije, Akcijski fond je posedovao 30,88 odsto akcija, Fond PIO 10 odsto, dok je preostalih 59,12 odsto bilo u vlasništvu malih akcionara.
Luku Beograd je zatim za oko 50 miliona evra, otkupom akcija od države i akcionara, kupio Luksemburški investicioni fond "Vorldfin".
Tek mnogo kasnije javnost je saznala da je vlasnik Luke postao domaći biznismen Milan Beko.
Privatizacije Luke Beograd jedan je od 24 sporna slučaja u Srbiji čije je preispitivanje zahtevala Evropska unija.
Ako se, na kraju, u Strazburu ispostavi da su akcionari prevareni potcenjivanjem kapitala, Luka Beograd će državi biti "dužna" oko osam a malim akcionarima nešto preko 11 miliona evra.