Vesti
Društvo i ekonomija
Na snazi novi budžet sa upola manje deficita
01.01.2013. 14:00
Izvor: Mondo
Na snazi novi budžet sa upola manje deficita
U Srbiji od danas stupa na snagu Zakon o budžetu za 2013, koji predstavlja najvažniji potez vlade od njenog formiranja, a zasniva se na projekcijama rasta privrede od dva odsto, inflacije do 5,5 odsto i na upola manjem budžetskom deficitu u odnosu na 2012.
Predviđeni prihodi u budžetu su 965,7 milijardi dinara, rashodi 1.087,6 milijardi, a deficit 121,9 milijardi dinara.
Prema ministru finansija Mlađanu Dinkiću, budžet za 2013. je "veliki korak u fiskalnoj konsolidaciji zemlje" i najvažniji je potez sadašnje Vlade Srbije od njenog formiranja, a posebno zbog toga što je prvi put posle šest godina poštovan zakonski okvir i budžet usvojen na vreme - 15. decembra.
Zahvaljujući predviđenim merama fiskalne konsolidacije, konsolidovani deficit budžeta, koji obuhvata i budžete pokrajine, lokalnih samouprava i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, iznosiće 3,6 odsto BDP, odnosno 132,3 milijardi dinara.
Prema usvojenom budžetu, ekonomska i fiskalna politika u 2013. biće usmereni na makroekonomsku stabilnost, ubrzanje privrednog rasta i usporavanje pada zaposlenosti, smanjenje fiskalnog deficita i usporavanje rasta javnog duga i sprovođenje strukturnih reformi.
Ekonomski rast u 2013. od dva odsto očekuje se na osnovu oporavka aktivnosti u većini sektora privrede i poboljšanja stanja privrede zemalja koje su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije.
Dinkić očekuje da će do privrednog rasta doći najviše zbog najavljenog povećanja izvoza Fijata, veće poljoprivredne proizvodnje, porasta izvoza NIS-a i očekivanog pokretanja proizvodnja u Železari Smederevo.
Fiskalna konsolidacija se u celini u 2013. zasniva na poreskoj reformi, ograničenom rastu plata zaposlenih u javnom sektoru i penzija, uštedama kroz sprovođenje reformi, kao i na povećanoj efikasnosti javnog sektora.
Budžetom za 2013. i setom novih finansijskih zakona predviđeno je zaustavljanje rasta javnog duga i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita.
Poreski prihodi u budžetu za 2013. predviđeni su, inače, u iznosu od 837,1 milijardu, a neporeski prihodi i primanja na 103,3 milijarde, dok ostatak obuhvataju donacije od 1,2 milijarde dinara.
Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja imaju najveće učešće u strukturi ukupnih rashoda i izdataka budžeta za 2013. godinu - 302,87 milijarde dinara.
Finansiranje deficita budžeta za narednu godinu obezbeđeno je već krajem 2012. i to prodajom srpskih evroobveznica od milijardu dolara u septembru, čime je pokriven deficit do maja 2013, a novom prodajom evroobveznica u novembru, od takođe milijardu dolara, obezbeđeno budžetsko finansiranje za celu narednu godinu.
U najavi je ruski kredit za budžet Srbije od milijardu dolara, a Svetska banka je već nagovestila da će direktno pomoći budžet Srbije za iduću godinu sa 400 miliona dolara, ali je to uslovila potpisivanjem novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.
U okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), od 2007. do 2013. Srbija će od Evropske unije (EU) godišnje bespovratno dobijati oko 200 miliona evra, što uključuje i 100 miliona evra budžetske podrške i oko12 miliona evra za projekte prekogranične saradnje.