Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić: Pomoć IT sektoru sledi do kraja februara
08.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
Dinkić: Pomoć IT sektoru sledi do kraja februara
Program podrške softverskoj i IT industriji u Srbiji biće završen do kraja februara, najavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić na svom Tviter nalogu.
- Planiramo četiri osnovne grupe mera - poreske olakšice, subvencije za početnike do 25.000 evra, prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama IT industrije i različite tipove podrške domaćim izvoznicima softvera - napisao je Mlađan Dinkić.
Program će, kako je pojasnio ministar, obuhvatiti konkretne mere koje će podržati početnike, izmeštanje, razvoj i izvoz originalnih domaćih proizvoda i razvojne centre velikih multinacionalnih IT kompanija.
Pred kraj 2012. godine Dinkić je takođe preko ove društvene mreže najavio da Vlada u 2013. godini kreće u borbu za radikalno unapređenje srpske IT industrije.
Prema procenama Ministarstva za trgovinu i telekomunikacije, vrednost tržišta informacionih tehnologija u 2012. godini dostigla je 400 milona evra, pri čemu Srbija ulaže svega 60 evra po glavi stanovnika u sektor IKT, što je na nivou Bugarske i Rumunije, ali znatno manje od Hrvatske koja ulaže 200 evra.