Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić sutra u Moskvi potpisuje ugovor o kreditu
10.01.2013. 20:00
Izvor: Blic
Dinkić sutra u Moskvi potpisuje ugovor o kreditu
Ministar finansija i privrede rbije Mladjan Dinkić otputovao je u radnu posetu Moskvi, gde će sutra sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovom potpisati ugovor o državnom izvoznom kreditu od 800 miliona dolara za potrebe Železnica Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.
Srpski i ruski ministar finansija razgovaraće i o realizaciji kredita od milijardu dolara za podršku srpskom budžetu. Predvidjeno je da se, u okviru radne posete Rusiji, Dinkić sastane i sa predsednikom borda direktora ruske VTB banke Andrejem Kotinom. Ugovor o odobravanju državnog izvoznog kredita za finansiranje železničke infrastrukture u Srbiji predvidja da se sredstva iskoriste za izgradnju i elektrifikaciju 16 kilometara drugog koloseka železničke pruge Beograd-Pančevo i izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge Valjevo-Loznica, dužine 68 kilometara.
Takođe, tim kreditom finansiraće se rehabilitacija šest deonica železničke pruge duž Koridora 10 u dužini od 111 kilometara, modernizacazija pruga Beograd-Bar i nabavka dizelmotornih vozova ruske proizvodnje.
Period raspoloživosti kredita je pet godina, počev od godine stupanja na snagu kreditnog sporazuma, uz mogućnost da se u slučaju potrebe on produži. Kamata će se obračunavati od datuma korišćenja kredita i plaćati kvartalno, primenom fiksne kamatne stope od 4,1 odsto godišnje. Ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić će iskoristiti posetu Moskvi da sa ruskim ministrom Siluanovom razgovara i o započinjanju pregovora o finansijskim uslovima kreditnog aranžmana za podršku srpskom budžetu, što bi rezultiralo zaključivanjem odgovarajućeg kreditnog sporazuma izmedju vlada dveju zemalja, najavilo je Ministarstvo finansija.
Podseća se da je u razgovorima na najvišem nivou izmedju predsednika dveju zemalja, koji su vodjeni 11. septembra 2012. godine u Sočiju, kao i na sastanku kopredsednika Komiteta u proširenom sastavu, održanog u Moskvi 4. septembra 2012. godine, razmatrana mogućnost da Ruska Federacija odobri kredit za finansijsku podršku budžetu Srbije u 2012. i 2013. godini u ukupnom iznosu od jedne milijarde dolara.