Vesti
Društvo i ekonomija
Mišković ostaje u pritvoru
11.01.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Mišković ostaje u pritvoru
Viši sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor vlasniku "Delte" Miroslavu Miškoviću.
Pritvor je produžen i njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i predsedniku Skupštine akcionara PZP "Niš" Dejanu Jevtiću, rekla je Tanjugu portparol suda Maja Kovačević.
Istom odlukom krivično vanpretresno veće suda ukinulo je pritvor i odlučilo da se u daljem toku istrage sa slobode brane bivši direktor PZP "Niš" Zoran Mihailović, direktor "Šer korporacije" Risto Ristić i procenitelj "Konzita" Raša Zdravko jer su prestali razlozi za njegovo pritvaranje, precizirala je Kovačević.
Prema njenim rečima, po današnjoj odluci suda onima kojima je produžen, pritvor može da traje do 10. februara.
Sa slobode se brane, odnosno pritvor nije ni određen, bivšem direktoru PZP "Niš" Milutinu Gaševiću, bivšem akcionaru PZP "Niš" Zoranu Kaitoviću i direktoru "Delta brokera" Predragu Filipoviću. Njima su na početku istrage oduzeti pasoši i zabranjeno im je da napuštaju mesto boravišta.
Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu protiv svih njih zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.
Mišković i ostali uhapšeni su 12. decembra i od tada se nalaze u Okružnom zatvoru u Beogradu.
Krivično vanpretresno veće će za najviše 30 dana ponovo preispitati razloge za pritvor koji po Zakoniku o krivičnom postupku može da im produži za do još mesec dana.
Ukoliko i posle tri meseca ostanu iza rešetaka, ZKP predviđa da o daljem produženju pritvora odlučuje Apelacioni sud u Beogradu, sve do podizanja optužnice koja u tom slučaju mora da usledi u roku od šest meseci od pritvaranja osumnjičenih.
Miškovićima i Đuraškoviću pritvor je određen zbog opasnosti od bekstva, bojazni da će tokom istrage uticati na svedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti.
Saslušanje svedoka u istrazi protiv Miškovića i ostalih osumnjičenih nastavlja se sledeće sedmice u Tužilaštvu za organizovani kriminal.
Kada se saslušaju svi svedoci, Miškoviću će ostati kao razlozi za pritvor opasnost od bekstva i uznemirenje javnosti. Opasnost od bekstva mogao bi otkloni polaganjem jemstva, a poslednji razlog ceniće sud s obzirom na okolnosti celog procesa.
Miškovići i Đurašković se terete da su, od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve - "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", "Srem put", "Bačka put" i drugih, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu.
Osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 milioina evra, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Đuraškoviću 10 miliona evra, a preduzeću "Hemslejd" 1,2 miliona evra.
Danas je u Specijalnom sudu u Beogradu u ovom slučaju svedočila i bliska Miškovićeva saradnica, direktorka Luke Beograd Ivana Veselinović.