Vesti
Društvo i ekonomija
Bačević potpisao protokol o "Kanalu Morava"
27.01.2013. 14:00
Izvor: mondo.rs
Bačević potpisao protokol o "Kanalu Morava"
Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević potpisao u Pekingu Protokol o razumevanju za izradu studije opravdanosti projekta izgradnje plovnog puta "Kanal Morava"
Protokol su potpisali Bačević i predsednik kineske kompanije "China Gezhouba Group Corporation" Žen Đienguom.
Dve strane tokom razgovora nisu razmatrale pitanje finansiranja projekta "Kanal Morava."
Protokolom je dogovorena saradnja dve strane na izradi Studije o tom projektu kojom će biti obuhvaćeni svi elementi koji se odnose na pomenuti projekat u delu kroz Srbiju, sa osvrtom na Makedoniju i Grčku, navodi se u saopštenju iz tog ministarstva.
Protokol predviđa i nastavak dobre saradnje Srbije sa kineskom kompanijom, koja će se odnositi na pomoć kineskih eksperata i naučnika u oblasti geodetskih i geomehaničkih ispitivanja terena u Republici Srbiji.
Taj projekat, koji bi bio od kapitalnog značaja prvenstveno za Srbiju, ali i Makedoniju i Grčku, bio bi veoma koristan i za zemlje Centralne i Zapadne Evrope, jer bi kanal preko Dunava povezao Moravu sa plovnim sistemima Rajna-Majna-Dunav, Odra-Visla i Sena i Rona, a istovremeno bi otvorio i izlaz na Egejsko more.
Tokom višedneve posete Kini, ministar Bačević je posetio i kineski grad Jičang, gde je izgrađena najveća brana u Kini "Tri klisure", koja je i jedan od najvećih građevinskih poduhvata ove kineske kompanije.