Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarka: Rusi da plate više za rudnu rentu
28.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
Ministarka: Rusi da plate više za rudnu rentu
Zorana Mihajlović, ministarka energetike, izjavila je juče da postoji mogućnost da rudna renta za Naftnu industriju Srbije (NIS) bude viša od tri odsto prihoda od prodaje i najavila da će država, koja u toj kompaniji ima oko 27 odsto vlasništva, ubuduće drugačije odnositi prema tom vlasništvu.
- Više ćemo voditi računa o odlukama koje se donose u NIS-u i nudićemo određene projekte da ih zajedno radimo, da pomognemo da NIS još bolje funkcioniše - kaže Mihajlovićeva, koja će na mestu predsednika Skupštine akcionara NIS-a zameniti bivšeg ministra energetike Petra Škundrića.
Ona je objasnila da se nafta u Srbiji eksploatiše mnogo brže nego u zemljama okruženja i napomenula da u nekim zemljama, kao što je Mađarska, rudna renta raste ako se taj resurs brže istražuje i eksploatiše.
- Nama je stalo da NIS, u kome država Srbija ima 27 odsto akcija, dobro posluje i da ima dovoljne količine nafte i naftnih derivata i da mi, kao država, budemo bezbedni, ali s druge strane smatram da moraju da budu zadovoljeni interesi i jedne i druge strane - rekla je Mihajlovićeva, istakavši da je trenutni iznos rudne rente najniži u Evropi.
Minastarka energetike je podsetila da je Mešoviti rusko-srspki komitet, kojim predsedava ministar rudarstva Milan Bačević, doneo zaključak kojim nalaže da se uradi analiza isplativosti ulaganja “Gaspromnjefta” u NIS.
- Očekujem da se posle te analize donese konačna odluka o tome da li će rudna renta za NIS biti viša od sadašnje - dodala je ministarka.