Vesti
Društvo i ekonomija
Ljubić: U toku podela akcija Galenike
30.01.2013. 20:00
Izvor: Akter
Ljubić: U toku podela akcija Galenike
Dokapitalizacija Galenike u ovom trenutku nije moguća, a postupak za besplatnu dodelu akcija bivšim i sadašnjim zaposlenima je u toku
"Stav Ministarstva finansija je da je za Galeniku u ovom trenutku najbolje da nađe strateškog partnera i da se vrati na put stare slave koju je nekada imala", izjavio je državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić, povodom zahteva reprezentativnog Samostalnog sindikata.
Što se tiče zahteva da ne dodje do potrage za strateškim partnerom vezano za privatizaciju Galenike, već da dodje do dokapitalizacije, u ovom trenutku gradjani, odnosno poreski obveznici Srbije tako nešto ne mogu da izdrže, poručio je Ljubić.
Kako je precizirao, dokapitalizacija bi značila da "iz džepa svih gradjana platimo dug Galenike od 170 miliona evra, i obezbedimo dodatnih minimum još 80 miliona evra kako bi Galenika mogla nesmetano da radi i na taj način obezbedimo 250 miliona evra".
Kada je reč o besplatnim akcijama, Ljubić je rekao da je u toku usaglašavanje akata privrednog društva sa Zakonom o privrednim društvima koji je potreban kako bi moglo da se dodje do besplatnih akcija.
"Očekujemo da bi taj postupak, zajedno sa rukovodstvom Galenike, mogao da se obavi za par nedelja", naglasio je Ljubić.
Što se tiče tendera, vlada je raspisala tender koji je u toku, rekao je Ljubić, dodajući da će zaposleni i javnost biti obavešteni kada budu imali zahteve potencijalnih strateških partnera.
Predstavnici reprezentativnog Samostalnog sindikata u Galenici protestovali su danas ispred zgrade Ministarstva finansija i privrede tražeći od ministarstva da spropvede potrebne pravne radnje kako bi zaposleni i bivši zaposleni započeli upis akcija i ostvarili svoja upravljačka prava u toj kompaniji.