Vesti
Društvo i ekonomija
Više evidentiranih slučajeva nasilja nad starima
18.06.2013. 20:00
Izvor: RTS
Više evidentiranih slučajeva nasilja nad starima
Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković izjavila da je u poslednjih nekoliko godina broj evidentiranih slučajeva nasilja nad starima u porastu, godišnje za 700 do 800.
U poslednjih nekoliko godina broj evidentiranih slučajeva nasilja nad starima je u porastu godišnje za 700 do 800, izjavila je državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković.
Ona je navela da je u Srbiji prošle godine evidentirano 9.325 slučajeva nasilja nad starima, dok je tokom 2006. godine taj broj bio daleko manji i evidentirano je 3.441 slučaj.
"Godišnje se broj evidentiranih slučajeva povećavao u proseku za 700 do 800 slučajeva. To ne znači da se povećalo nasilje nad starima u poslednjih nekoliko godina, već da je povećan broj evidentiranih slučajeva", navela je Janković gostujući na RTS-u.
Ona je naglasila da se nasilje dešavalo i ranije i da se u poslednjih nekoliko godina nije ništa desilo što bi podstaklo na takve pojave, već da se o problemu više govori, da su porodice postale otvorenije, država više interveniše.
Janković je naglasila da nasilja nad starima ima najviše u velikim gradovima, mnogo više nego u ruraralnim sredinama.
Državna sekretarka je podsetila da je ovo oblik nasilja koji se najteže otkriva, jer je stare osobe sramota da prijave torturu. Nasilnici su obično njihova deca, unuci, njima najbliži ljudi.
Prva adresa na koju treba prijaviti nasilje, naglasila je ona, su policija, centri za socijalni rad, međutim o nasilju se može razgovarati i sa lekarom, a on će dalje prijaviti nadležnima.