Vesti
Društvo i ekonomija
NIS sve više ulaže u nove tehnologije
30.07.2013. 20:00
Izvor: Blic
NIS sve više ulaže u nove tehnologije
NIS je u ovom trenutku akcenat, kada su ulaganja u pitanju, stavio na nove tehnologije, kako bi se unapredio rad kompanije, odnosno kako bi njeni proizvodi bili još kvalitetniji, rekao je Kiril Kravčenko, direktor NIS-a.
- Rafinerija nafte Pančevo je u procesu rekonstrukcije u potpunosti modernizovana i sada proizvodi gorivo evropskog kvaliteta. Moram da naglasim da je po količini prodatog goriva po benzinskoj pumpi NIS pretekao svoje najveće konkurente na tržištu MOL i EKO. Dosta smo uložili u istraživanje potencijalnih nalazišta nafte i gasa u tom procesu koristimo najnoviju seizmičku tehnologiju - objašnjava direktor NIS-a u intervjuu za Danas.
Prema njegovim rečima, kompanija radi dosta i na planu energetike.
- Nedavno smo započeli program utilizacije rastvorenog gasa i pustili u rad prvo postrojenje za kogeneraciju na našoj sabirno-otpremnoj stanici u Sirakovu. Program utilizacije rastvorenog gasa je deo dugoročnog projekta efikasnijeg korišćenja gasnih resursa kompanije čiji je cilj povećanje efikasnosti poslovanja NIS-a- naveo je prvi čovek NIS-a.
On je dodao da će do kraja godine biti izgrađeno još 7 kogeneratora, što će pružiti NIS-u mogućnost da uštedi na snabdevanju svojih objekata toplotnom energijom.
- Do kraja 2014. ćemo izgraditi 14 kogeneratora, u šta će obim ulaganja iznositi više od 30 miliona evra - kaže Kravčenko.
NIS, kako je naveo, ima u planu i izgradnju TETO Pančevo, koja će koristiti njihov i snabdevati toplotnom i električnom energijom ne samo postrojenja Rafinerije, već i HIP Petrohemije.
NIS time, objašnjava on, dobija priliku da izađe na nacionalno tržište struje, što će dodatno diversifikovati poslovanje kompanije.
- Radi se o velikim ulaganjima za koje je potrebno dosta novca, ali je istovremeno reč o veoma unosnim ulaganjima koja kompaniji omogućavaju sticanje određenih prednosti u odnosu na konkurenciju - kaže Kravčenko.