Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada da objavi sporazum sa firmom iz UAE
08.08.2013. 20:00
Izvor: Akter
Vlada da objavi sporazum sa firmom iz UAE
Nevladina organizacija Transparentnost Srbija pozvala Vladu Srbije da na Internetu objavljuje memorandume i sporazume sa investitorima
"Transparentnost Srbija se nada da će memorandumi o saradnji sa investitorima iz UAE doneti efekte o kojima govore predstavnici Vlade, medjutim, ni gradjani Srbije ni stručna javnost o tome ne mogu doneti sud sve dok dokumenti ne budu objavljeni i dok ne bude bilo pre svega jasno koje je obaveze preuzela naša strana", rekli su u ovoj NVO.
U Transparentnosti ističu da je Srbija u prošlosti imala "loša iskustva" sa ugovorima i sporazumima koji su skrivani od očiju javnosti, kao i da je na sajtu vlade objavljeno samo pet ovakvih dokumenata.
"Najsvežiji je slučaj sporazuma o izgradnji solarne elektrane na jugu Srbije. Niti jedan od dokumenata potpisanih sa kompanijom Sekjurum ekviti partners Jurop (Securum Equity Partners Europe) o izgradnji solarnog parka nije dostupan na sajtu Vlade", navodi se u saopštenju.
Transparentnost Srbija izrazila je zabrinutost zbog usvajanja Pravilnika Ministarstva finansija kojim se ograničava pravo pristupa ugovorima i drugoj dokumentaciji iz Registra u kome se evidentiraju ugovori sa privatnim partnerima.
"Ono što posebno brine jeste činjenica da se u većini slučajeva radi o poslovima koji imaju odlike javno-privatnog partnerstva, a da se u njihovoj pripremi ne primenjuje Zakon o javno-privatnom partnerstvu", dodaje se u saopštenju.