Vesti
Društvo i ekonomija
Za odlazak iz Jata 300 evra po godini
12.08.2013. 20:00
Izvor: Blic
Za odlazak iz Jata 300 evra po godini
Domaći avio-prevoznik „Jat ervejz“ danas je ponudio socijalni program za dobrovoljan odlazak zaposlenih iz te kompanije, saznaje „Blic”. Ovoga puta su uslovi nešto povoljniji nego u prvom krugu jer će otpremnine od 300 evra po godini staža sada važiti za sve.
Bord direktora „Jat ervejza“ danas će objaviti odluku Vlade Srbije da se ponovo raspiše socijalni program za višak zaposlenih u toj kompaniji. Direktor „Jata“ Velibor Vukašinović za „Blic” kaže da je reč obnovljenoj odluci Vlade koja će za zaposlene biti nešto povoljnija.
- U prvom krugu je bilo problema oko radnika kojima je ostalo tri, četiri godine do penzije. Oni nisu imali pravo na tu visinu otpremnine, ali će sada i oni moći da računaju na 300 evra po godini. To će važiti za sve - kaže Vukašinović.
Od 1.300 zaposlenih u prvom krugu za socijalni program prijavilo se svega devedesetak radnika, što je daleko manje od ranije pominjanih brojeva od 300 do 500 viška zaposlenih. Vlada Srbije je za otpremnine izdvojila 6,5 miliona evra, što je iznos potreban za odlazak oko 400 radnika. Koliko tačno ljudi treba da ode iz „Jata“, međutim, do danas niko zvanično nije saopštio, već se mesecima kalkuliše sa paušalnim procenama. Ono što je izvesno jeste da će na udaru biti neoperativno osoblje i administracija.
- Treba da se napravi ozbiljan plan kojim bi se utvrdilo koji su radnici višak, a na kojim pozicijama nedostaju - objašnjava Vukašinović.
Konkretne podatke i informacije čekaju i sindikalci.
- Uslovi koji su bili dati u prethodnom krugu nisu bili povoljni jer je 300 evra po godini mogao da dobije samo mali broj ljudi, ostali nisu ispunjavali uslove i novac je bio mnogo manji, pa ne čudi što se prijavilo malo zaposlenih. Tražili smo sastanak sa rukovodstvom i verujem da ćemo nakon današnjeg dana biti upoznati sa svim uslovima socijalnog programa i odlukama - kaže Nenad Kukoljac iz sindikata „Jata“.
U prostorijama „Jat ervejza“ danas će zasedati i bord direktora te kompanije, a sastanku će prisustvovati novoimenovani direktor „Er Srbije” Dane Kondić.
Osim rezultata dosadašnjeg rada koji će izneti sadašnji menadžment „Jata“, očekuje se i da Kondić, koga je na čelo „Er Srbije“ postavio „Etihad“, predstavi plan i koncept daljeg razvoja kompanije. Posao oko preimenovanja „Jata“ u „Er Srbiju“ biće završen u Agenciji za privredne registre, a to se očekuje od 1. oktobra.