Vesti
Društvo i ekonomija
U julu najniži deficit budžeta od početka godine
15.08.2013. 20:00
Izvor: Blic
U julu najniži deficit budžeta od početka godine
Konsolidovani deficit državnog budžeta u julu iznosio je svega 2,3 milijarde dinara, što je najniži nivo od početka ove godine, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede.
To pokazuje da su mere za stabilizaciju državnog budžeta dale vidljive rezultate u dva uzastopna meseca, ističe se u saopštenju.
-Uvođenje stroge finansijske discipline i nulta tolerancija na neplaćanje poreza, kako se navodi, omogućili su rekordne prihode državnog budžeta u poslednja dva meseca, kada je na republičkom niovu ostvarena najveća naplata PDV-a i akciza od početka godine, ali i visoka naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.
U prvih sedam meseci ove godine, ukupan deficit državnog budžeta iznosio je 83,3 milijarde dinara, što je čak za 26 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.
- Ukoliko se nastavi sa nultom tolerancijom na neplaćanje poreza koju je uveo ministar Mlađan Dinkić i striktnim sprovođenjem ostalih stabilizacionih mera, realno je očekivati da će do kraja ove godine biti ostvareni veći prihodi u odnosu na plan, što će omogućiti da manjak u državnoj kasi bude znatno niži u odnosu na projekciju iz rebalansa (198,9 milijardi dinara) - navodi se u saopštenju.