Vesti
Društvo i ekonomija
Za poštu, pekaru ili kod lekara džaba vam kartica
26.08.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Za poštu, pekaru ili kod lekara džaba vam kartica
Možda nije skandal što u Beogradu platne kartice ne primaju u zanatskim radnjama, ali to što kešom morate da platite i u državnim institucijama, autobuskoj stanici... svakako jeste.
Iako banke na svakom koraku nude platne kartice kao najlakši vid kupovine, Beograđani i dalje ne mogu da plate neke od najosnovnijih potreba "plastikom". Tako, ko se uputi u pekaru, kod frizera, obućara ili bilo kojeg sitnog zanatlije, moraće sa sobom i dalje da nosi keš. Kartice ne primaju ni pri registraciji vozila, a zasad niti u jednom taksiju, pišu "Novosti".
Mada se čini da je "plastika" svuda odomaćena, gotovo sve manje zanatske radnje u prestonici trguju samo za gotovinu.
"To je stvar odluke svakog trgovca, da li će kupiti aparat za naplatu kroz platne kartice. Malim trgovcima je jednostavno povoljnije da ne ulaze u slične finansijske aranžmane sa bankama, jer ovako svaka od njih uzima proviziju. Jeste da su građani nekad na gubitku, moraju da trče do bankomata da bi podigli novac, ali, ukoliko kartice ušle u svaku radnju, i same usluge zanatlija bi bilo skuplje", kaže Žarko Milisavljević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća.
Možda je malima i lakše ali pitanje je koje je opravdanje i nekih od velikih. Putnici koji pazare kartu za voz mogu da je kupe na železnićkoj stanici i"plastikom", ali na Beogradskoj autobuskoj stanici moraće da izvade "pare na sunce". Tamo, naime, primaju samo jednu vrstu kartica.
Čak i plaćanje u Poštama Srbije ima svoja organičenja. Komunalije ne mogu da se izmire direktno sa kartice, već građani prethodno moraju da podignu novac.
"Korisnici u Poštama Srbije mogu putem platne kartice na POS terminalima da podignu gotovinu, a potom da tim novcem plate bilo koji račun", navode iz Pošta Srbije.
Za podizanje gotovine pošta ne naplaćuje proviziju ali je, kao i u slučaju bankomata, naplaćuje banka izdavalac kartice ako je kartica "tuđa", tj. od druge banke nego što je POS terminal može da naplati troškove prema svojoj tarifi.
Pošte Srbije nisu jedina državna institucija koja "više voli gotovinu". Prijave, doplate, uverenja ne mogu uvek da se plate na licu mesta čak ni gotovinom, već korisnici moraju sa priznanicom u poštu.
U domovima zdravlja se participacija, na primer, plaća direktno, ali samo kešom a takav je slučaj i, recimo, kod registracije vozila", objašnjava Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva za beogradski dnevnik.