Vesti
Društvo i ekonomija
Vizija Srbije su mladi talenti
27.08.2013. 20:00
Izvor: Akter
Vizija Srbije su mladi talenti
"Vlada Srbije rešena je da obrazovane i uspešne mlade ljude uključi u svoj tim, o čemu svedoči i angažovanje Lazara Krstića na mestu ministra finansija", smatra Zorana Mihajlović
Mihajlovićeva je u autorskom tekstu na svom "Fejsbuk" profilu navela da je prethodnih dana posebnu pažnju javnosti privukla vest da je Lazar Krstić prihvatio da bude ministar finansija u rekonstruisanoj Vladi Srbije. Manje interesovanje je izazvao apel uprave Istraživačke stanice Petnica da Ministarstvo prosvete ispoštuje obaveze, kako se ne bi gasili programi ove izuzetno važne ustanove za otkrivanje, obrazovanje i promociju talenata.
"Ova dva događaja, međutim, itekako su povezana jer je talenat Lazara Krstića među prvima prepoznala upravo Petnica. Moguće je da je upravo tu dobio neophodan podsticaj i ’zarazio’ se ambicijama i znanjem koje su ga dovele do uspeha u školovanju u SAD. Iako dugo godina živi van Srbije, kao i ostali ’petničari’, nije zaboravio vreme provedeno u ovoj, za naše uslove jedinstvenoj ’laboratoriji’", piše ministarka.
Mihajlovićeva ukazuje da Krstićevo angažovanje pokazuje rešenost Vlade Srbije da obrazovane i uspešne mlade ljude uključi u svoj tim, što je deo dugoročne vizije razvoja zemlje, koja traži ljude sposobne da je realizuju na najbolji mogući način i u skladu sa svetskim kretanjima.
"Da bismo te ljude pronašli i vratili, potrebno je pregledati baze podataka kojima raspolaže Petnica, ali i neke druge institucije koje su stipendirale naše talente - i videti čime raspolažemo. U savremenom svetu, konkurentska prednost stiče se razvijanjem ljudskog kapitala i najveće bitke vode se i vodiće se za talente - inovatore, vrhunske menadžere, inženjere, vizionare", poručuje Mihajlović.
Naše društvo se prema takvim ljudima, kaže, dosad ponašalo veoma čudno - država je finansirala programe koji pomažu da se talenti brzo uoče i obrazuju, a s druge strane se činilo sve da oni što pre napuste zemlju. Ni danas situacija nije mnogo bolja - Petnica je prinuđena da unapred traži sredstva od donatora i sponzora, odlažu se pretplate na stručne časopise, nabavka knjiga i softvera i ne može da održava skupe objekte za koje je garantovala država kroz kredit EIB.
Puno je pitanja koja treba rešiti, počev od statusa Petnice, finansiranja, do toga na koji način će država i grad Valjevo biti uključeni u njen rad.
Preokret koji želimo da napravimo traži od nas da saberemo te talente, njihove energije i veštine rasute širom sveta i vežemo ih za projekte koji bi bili deo vizije razvoja moderne Srbije. Jedan od načina da to ostvarimo je da ih direktno angažujemo u Srbiji na vodećim pozicijama u državnoj upravi, ali i u javnim preduzećima, da ih ohrabrimo da se angažuju kao predzetnici, mentori, edukatori...", smatra Mihajlovićeva.
"Moderna društva karakteriše mobilnost na svim nivoima, a nove tehnologije omogućavaju da se puno poslova obavlja ne menjajući mesto boravka i trenutni posao, navodeći primer da se čak i čipovi mogu dizajnirati na bilo kojoj tački na planeti i distribuirati internetom.
Potrebno je raditi na obnovi zemlje, što se nekad naziva i Maršalov plan, jer obnova mora biti sveobuhvatna i zasnivati se na angažovanju svih resursa, posebno ljudskih, kojima Srbija raspolaže, u zemlji i u svetu.
Moramo voditi više računa i razvijati inkubatore znanja koji postoje u Srbiji, kao što je Petnica, a ne dovoditi menadžment te ustanove u situaciju da moli za sredstva koja su im inače opredeljena. Učenje mora postati temeljna vrednost, a ulaganje u znanje najvrednija investicija", ističe Mihajlovićeva.
Ona takođe dodaje da bi smo bili konkurentni na globalnom tržištu znanja potrebno je da takve talente iskoristimo na širenju vizije razvoja moderne Srbije.
Osvrnuvši se na napredak Beogradskog univerziteta za stotinak mesta na Šangajskoj listi najboljih univerziteta, Mihajlovićeva je ocenila da je to dobar pokazatelj naših mogućnosti.
"Kult znanja se može stvarati samo ako postoji svest da je ulaganje u obrazovanje najbolja dugoročna investicija i da je to isplativije od bilo kakvog poslovnog ulaganja, nekretnina, akcija ili štednje. Zato na primedbe da bi samo političari trebalo da budu u Vladi moramo jasno reći da se moraju menjati matrice i da podobne moramo menjati sposobnima", naglasila je ministarka.
Prema njenim rečima, problemi Petnice došli su i do predsednika SNS Aleksandra Vučića, koji je u prethodnih godinu dana prepoznat kao energičan lider kojem je važnije da angažuje stručne i mlade ljude, nego ljude iz sopstvene stranke.
"U tom trenutku je izgledalo kao da je Petnica prepuštena sama sebi, jer je pretilo otkazivanje letnjih programa, odložene su pretplate na stručne časopise, nabavka knjiga i softvera, a nema novca ni za održavanje skupih objekata za koje je garantovala država kroz kredit EIB. Puno je pitanja koje treba rešiti, počev od statusa Petnice i njenog finansiranja do toga na koji način će država i grad Valjevo biti uključeni u njen rad", ukazuje Mihajlovićeva.
Ona je podsetila da su pre dve nedelje na stranačkoj konferenciji za novinare najavili da će učiniti sve što treba da rešavanje pitanje finansiranja Petnice ne bude ad hoc, nego sistemsko.
"Za desetak dana, razgovarala sam sa rukovodstvom Petnice i sa ljudima iz Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija. Svi se slažu da treba rešiti probleme, ali je on rešen na upornost prvog potpredsednika Vlade, nakon čega je Petnici na sednici Vlade pre dva dana odobreno 28,5 miliona dinara", navela je Mihajlovićeva.
Ona je istakla da se od novog ministra prosvete očekuje da se ozbiljnije pozabavi ovim pitanjem, jer se problemi Petnice ubuduće ne smeju rešavati na ovakav način.
"Petnica je rasadnik mladih i talenovanih istraživača ne samo za Srbiju, već i za region. Kao takva, ona je brend koji kao društvo treba da negujemo, a ne da zavisi od trenutnog rasporeda koalicionih snaga, ili bilo kojih drugih interesa", zaključila je Mihajlovićeva.