Vesti
Društvo i ekonomija
Ratari povlače blokade, slede novi razgovori
10.09.2013. 20:00
Izvor: RTS
Ratari povlače blokade, slede novi razgovori
Putevi u Vojvodini koje blokiraju ratari nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta - biće deblokirani, a za deset dana novi sastanak predstavnika uljara i poljoprivrednika, dogovoreno u razgovoru ratara sa ministrom Draganom Glamočićem. Ratari ističu da na berzama u okruženju cena suncokreta raste.
"U znak dobre volje odlučili smo da povučemo blokade i ne ometamo saobraćaj, očekujemo da se u narednih deset dana i uljari ponovo izjasne o otkupnoj ceni suncokreta", rekao je novinarima predsednik udruženja poljoprivrednika "Paori" iz Crepaje Miroslav Grubanov nakon dvočasovnog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.
Ponovio je da su poljoprivrednici nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom suncokreta od 27 dinara za kilogram, i da očekuju da ona bude najmanje 35 dinara.
Prema rečima Grubanova, na berzama u okruženju raste cena suncokreta, zbog čega očekuje da bi za deset dana mogao da se postigne dogovor sa uljarima.
"Uljari bi trebalo da uzmu u obzir da srpski poljoprivrednici imaju najmanje subvencije u okruženju i da to što smo im predali suncokret ne znači da smo ga prodali, jer pare još nismo dobili", istakao je Grubanov.
Kako je rekao, poljoprivrednici i uljari trebalo bi da nađu zajednički jezik, jer ako ne bude pomaka u pregovorima, može se očekivati "vruća jesen" u srpskom agraru.
"Za ubiranje stižu soja i kukuruz, i ima pokazatelja da će i tu biti ponuđene niske cene, što bi uz nepostizanje kompromisa sa uljarima pojačalo revolt poljoprivrednika", upozorio je Grubanov.
Poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta počeli su proteste 28. avgusta, blokirajući puteve, uglavnom u Vojvodini.
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić održao je odvojene sastanke sa predstavnicima uljara i poljoprivrednika.
Tada je jedan od najvećih domaćih proizvođača ulja, "Viktorija grupa", saopštio da će poljoprivrednicima ponuditi otkupnu cenu suncokreta od 27,08 dinara za kilogram, što ratari nisu prihvatili.
Zajednički sastanak poljoprivrednika i uljara 6. septembra takođe se završio bez dogovora o otkupnoj ceni suncokreta.
Poljoprivrednici su prvobitno tražili da otkupna cena suncokreta bude 45 dinara za kilogram, navodeći da jedino tako mogu da pokriju troškove proizvodnje, podsećajući i da je prošlogodišnja otkupna cena bila 55 dinara za kilogram.