Vesti
Društvo i ekonomija
Po ceni benzina Srbija u regionu "zlatna sredina"
20.09.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Po ceni benzina Srbija u regionu "zlatna sredina"
Odnos prosečnih cena goriva u zemljama regiona od početka godine nije se mnogo menjao i cena dizel goriva u Srbiji je prosečna a benzina nešto niža od proseka u 11 zemalja okruženja.
Najviše cene goriva su u Mađarskoj, Grčkoj i Sloveniji, u zemljama sa najvećim državnim zahvatanjem u ceni goriva, dok su upravo zbog najmanjih akciza i PDV-a na dnu liste Makedonija i Bosna i Hercegovina, saopšteno je iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).
Prosečne maloprodajne cene motornog goriva u Srbiji od početka godine su se veoma malo menjale. Aktuelne cene benzina evropremijum BMB 95 i evrodizela su na nivou cena sa početka godine, dok su u međuvremenu bile niže za dva do tri procenta.
Prosečna maloprodajna cena benzina u Srbiji u poslednja dva meseca povećana je za 3,78 dinara ili 2,5 odsto, dok je cena evrodizela veća za 4,09 dinara ili 2,7 procenata.
Najveće poskupljenje zabeleženo je kod tečnog naftnog gasa (TNG), ali time nije narušen odnos sa cenom benzina - u paritetu 2:1.
Benzin evropremijum BMB 95 sada košta 153, 3 dinara po litru, evrodizel 154,6, a TNG 76 dinara, dok je evropremijum BMB 95 u julu koštao 149,6 dinara, evrodizel 150,5 dinara, a TNG 71,5 dinar.
U UNKS-u ističu da nakon promene u načinu obračuna akcize na naftne derivate, u oktobru prošle godine, nije profunkcionisao mehanizam refakcije plaćene akcize za korisnike TNG-a u bocama za domaćinstvo.
Zbog toga je došlo do poremećaja pariteta cena električne energije i TNG-a u bocama, u korist električne energije, što je izazvalo veliki pad prodaje "plinskih boca".
Važećom regulativom je omogućeno da fizička lica, koja TNG koriste u domaćinstvima za grejanje, ostvare povrat akcize i to najviše do tri kilograma po metru kvadratnom stambenog prostora, ali ne više od 1.500 kilograma godišnje.
Ta mogućnost bi se mogla iskoristiti i ukoliko se gas koristi za kuvanje, ali bi daleko jednostavnije bilo, ako bi uz strogu kontrolu, pravo na refakciju u ime korisnika, mogla da ostvari firma koji se bavi punjenjem boca.