Vesti
Društvo i ekonomija
Sramota: "Modrijani" vara, a "sve po zakonu"?!
24.09.2013. 20:00
Izvor: Blic
Sramota: "Modrijani" vara, a "sve po zakonu"?!
Primer štamparije „Modrijani” koja je usvajanjem plana reorganizacije uz pomoć povezanih firmi prevarila poverioce za dva miliona evra pokrenuo je ponovo pitanje valjanosti Zakona o stečaju i neophodnosti njegove hitne izmene.
Zakon o stečaju, u delu oko reorganizacije, prepun je rupa, jer dozvoljava vlasnicima firmi da ulaze iz jednog stečaja u drugi, prave plan za planom reorganizacije, smanjuju stečajnu masu, povećavaju obaveze i poverioce koji čekaju svoj novac - varaju do smrti - kaže za “Blic“ Dobrivoje Petrović, predsednik Saveza stečajnih upravnika Srbije.
Najveći problem u ovom zakonu je to što dužnicima, firmama u stečaju koje poveriocima duguju veliki novac, odobrava grejs period od godinu dana da ponovo pokrenu proizvodnju, stanu na noge i sakupe novac za isplatu duga poveriocima.
- U teoriji to zvuči pravedno, ali se u praksi ova mogućnost koristi protiv poverilaca, jer se za tih godinu dana vlasnici firme dodatno zaduže, a kada dođe vreme za isplatu prve rate duga, oni ponovo pokrenu stečaj, pa naprave novi plan reorganizacije, i tako unedogled - objašnjava Petrović, i dodaje da se za to vreme stečajna masa smanjuje, a dugovi povećavaju.
Zato stručnjaci smatraju da bi ovaj zakon trebalo hitno promeniti, uvesti kraće rokove za isplatu duga poveriocima, ukinuti grejs period i povećati ulogu poverilaca i pri odabiru privremenog stečajnog upravnika, ali i pri donošenju odluka o prodaji imovine, jer - u stečajnoj masi nalazi se novac poverilaca, a oni ne odlučuju ni o čemu i ništa se ne pitaju.
Bivši stečajni sudija objašnjava za “Blic“ da sudija ne može da bude kriv u situacijama poput ove sa štamparijom “Modrijani”, jer sudija nema dovoljno informacija da bi bio kriv.
On objašnjava da njega sudski veštak i privremeni stečajni upravnik treba da upozore ukoliko postoji neka sumnja da dužnik uz pomoć povezanih poverilaca pokušava da prevari prave, a najveći problem je što obično za povezane poverioce ne zna niko, jer je sa spiska od oko 200, 300 naziva firmi nemoguće proveriti ko je čiji brat, strina i tetka i na čije ime se vodi koja firma.
U ovom slučaju, začuđuje činjenica da je stečajni upravnik zanemario to što su pojedini povezani poverioci registrovani na istim adresama kao i dužnik. Ako ništa drugo, to treba da bude signal da se provere vlasnički odnosi među tim firmama. Stečajni upravnik dužan je da da mišljenje o tačnosti podataka i izvodljivosti plana reorganizacije i tada on mora da pročita celu dokumentaciju o stečaju - kaže on.