Vesti
Društvo i ekonomija
Poslodavci unisono o manjem porezu i lakšem otkazu
27.09.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Poslodavci unisono o manjem porezu i lakšem otkazu
Udruženja poslodavaca u Srbiji zajedno će ministru privrede Saši Raduloviću izneti predloge o smanjenju poreza i zarada i izmenama Zakona o radu
Kako je Tanjugu rekao potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, Milan Knežević, želja je i malih i velikih privrednika da izmene Zakona o radu budu što pre stavljene u proceduru.
Poslodavci su odlučili da u javnost izlaze sa usaglašenim stavovima o privrednim i ekonomskim temama, i nadležnima će reći da oni preuzimaju odgovornost za preduzetnike i za radnike ukoliko ne ispune ono što mi budemo predlagali, kazao je on.
Prema njegovim rečima, već su održana dva sastanaka sa Unijom poslodavaca, predstavnicima Privredne komore Srbije, Američke privredne komore i Udruženja Poslodavac.
"Ovo će postati praksa i neće biti razjedinjenih poslodavaca, koji će služiti kao ikebana različitim političkim partijama. Svi stavovi će bitni jedinstveni i izneseni kao predlozi za rešenja, i ako ta rešenja ne budu usvojena, rigidno ćemo pritiskati one koji to treba da urade", rekao je Knežević.
Direktor Unije poslodavaca Srbije, Dragoljub Rajić, slaže se da bi prioritet u narednom periodu trebalo da ima "pojednostavljenje" Zakona o radu i smanjenje nameta na zarade.
Opterećenje na zarade sada za poslodavce u Srbiji iznosi 64, 5 odsto, rekao je Rajić i dodao da je predlog poslodavaca da na prosečnu zaradu opterećenje treba da bude 40 odsto.
To smanjenje bi im, kako je kazao, pomoglo da deo novca ulože u neku novu opremu, zaposljavanje novih ljudi...
"To znači da poslodavac na svakih isplaćenih 100 dinara daje 64, 5 dinara državi.... kao u nekim državama koje su pet ili šest puta bogatije nego Srbija, i to predstavlja veliku prepreku u zaposljavanju", kazao je Rajić za Tanjug.
On je podsetio na istraživanje koje je sprovela ta poslodavačka organizacija, a koje je pokazalo da 91 odsto poslodavaca bez direktne pomoći u toku narednih godinu dana neće moći da zaposli nove radnike, jer nema novca za to.
"Moramo postići konsenzus da se nameti na rad smanje, a da se paralelno s tim uvede oštra borba protiv sive ekonomije, kako bi se oni koji rade na 'crno' preveli u legalne tokove", navodi Rajić.
Paralelno sa tim treba doneti izmene Zakona o radu, jer, kako je kazao, sadašnji zakon ne odgovara realnom stanju u privredi.
Prema njegovim rečima, trebalo bi promeniti način isplate otpremnina, odnosno da se ne isplaćuju za sve godine staža već samo one provedene kod poslednjeg poslodavca, kao i da bi rad na određeno trebalo da se produži na tri godine, sa čime se ne slažu sindikati.
Rajić objašnjava da su tri godine uzete kao prosek jer se, kako je kazao, svaka druga firma posle tri godine ugasi, a privredni subjekti previše opterećeni i nisu sigurni da li će firma opstati i moći da isplaćuje obaveze prema radnicima.
Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) izrazili su juče bojazan da bi najavljene izmene Zakona o radu mogle da budu isključivo u korist poslodavaca i da postoje nagoveštaji uvođenja nekih retriktivnih mera koje će kako ističu "umanjiti ionako mala prava radnika".
SSSS će najpre sačekati da tekst nacrta zakona kako bi se videlo koje su predložene izmene, a onda će se insistirati na razgovoru sa ostalim socijalnim partnerima, rekao je potpredsednik sindikata Zoran Mihajlović.